{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stolac: Općinske vlasti "protjeruju" antifašističke spomenike

18.3.2015. u 18:30
78
199
Stolac: Općinske vlasti "protjeruju" antifašističke spomenike
78
Stolac: Općinske vlasti "protjeruju" antifašističke spomenike
Stolac
Na sjednici Općinskog vijeća Stolac danas je usvojena Odluka o obilježavanju i uređivanju grobišta Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Stolac. Odlukom se omogućava da pojedinici ili skupine građana zatraže postavljanje novih ili uklanjanje postojećih spomenika.
Pozivajući se na Rezoluciju Vijeća Evrope o uklanjanju naslijeđa bivših komunističkih totalitarnih sistema te Rezoluciju o međunarodnoj osudi zločina totalitarističkih komunističkih režima, Općinsko Vijeće Stolac na današnjoj je sjednici usvojilo odluku kojom se omogućava da pojedinci ili skupine građana pokrenu inicijativu o izmještanju bilo kojeg partizanskog spomenika s područja općine Stolac.

Odlukom je predviđeno da svaki pojedinac ili skupina mogu predložiti postavljanje novog ili uklanjanje postojećeg spomenika, a o prijedlogu će odlučivati posebna komisija koju će imenovati Općinsko vijeće.

Kako je za Klix.ba potvrdio Demir Mahmutćehajić, zastupnik SDP-a u Općinskom vijeću Stolac, odluka je usvojena s 11 glasova za (HDZ BiH i HSP) te šest protiv. I prije samog usvajanja odluke mnogi su upozoravali da je ovo paravan za masovno uklanjanje antifašističkih spomenika i historijski revizionizam.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: