Diplomatski skandal u UN-u
175

Predsjedništvo BiH zabranilo čitanje Lagumdžijinog pisma

Klix.ba
Predsjedništvo BiH nije dalo saglasnost bh. ambasadorki u UN-u Mirsadi Čolaković da pročita pismo ministra vanjskih poslova Zlatka Lagumdžije u Vijeću sigurnosti UN-a.

Nakon obraćanja visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka Vijeću sigurnosti, trebalo je uslijediti i obraćanje bh. ambasadorke u UN-u. Međutim, kako javlja Federalna televizija, to se nije desilo.

Naime, Predsjedništvo naše zemlje nije odobrilo čitanje pisma o stanju jer njegov sadržaj ne odgovara stvarnom stanju u BiH. Ovakva odluka došla je samo sat prije planiranog obraćanja Mirsade Čolaković.

Zanimljivo je da je ministar Lagumdžija tekst pisma Predsjedništvu uputio u petak, poslije isteka radnog vremena, iza 18 sati.

Ministar vanjskih poslova je u pismu naveo brojne uspjehe bh. vlasti, dodajući da izvještaj visokog predstavnika, jedan od najgorih do sada, daje znakove ohrabrenja.

"Oktobarski izvještaj o napretku BiH se ne može nazvati zadovoljavajućim", stoji između ostalog u nepročitanom pismu. Također, Lagumdžija je naveo kako Inzkov izvještaj daje znakove ohrabrenja i pruža politički podsticaj ključnim političkim subjektima u zemlji.

"U kontekstu inicijative za formiranje nove parlamentarne većine i na državnom i na entitetskom nivou u Federaciji BiH, stvarni pomak za ispunjavanje uvjeta za stupanje na snagu SSP-a i predaju kredibilne aplikacije za članstvo u EU-u može se očekivati vrlo brzo nakon formiranja parlamentarne većine", piše između ostalog u odbijenom pismu.