BiH
0

Predsjedništvo BiH sutra raspravlja o budžetu?

SRNA
Predsjedništvo BiH održat će sutra u Sarajevu sjednicu, ali iz Službe za odnose sa javnošću Predsjedništva nije preciziran dnevni red.

Prema nepotvrđenim informacija, na sjednici bi trebalo da bude razmatrano pismo predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorada Živkovića kojim se traži hitna informacija u kojoj je fazi realizacija akata parlamentarnih domova u vezi sa budžetom BiH za 2011. godinu.

Početak sjednice zakazan je u 12.00 sati. Nakon sjednice Predsjedništva u 14.30 sati bit će održana konferencija za novinare. 

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković uputio je u petak 20. januara pismo predsjedavajućem Predsjedništva Željku Komšiću od kojeg traži hitnu informaciju u kojoj je fazi realizacija akata parlamentarnih domova u vezi sa budžetom BiH za 2011. godinu.

Svoj zahtjev Živković obrazlaže pismima predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministra finansija BiH, te svakodnevnim pitanjima poslanika Predstavničkog doma u vezi sa budžetom BiH za 2011. godinu.

Damir Bećirović, savjetnik za medije predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, ranije je rekao je da će članovi Predsjedništva BiH vjerovatno ove sedmice pokušati da razriješe situaciju sa budžetom za 2011. godinu.

Ministar finansija BiH Dragan Vrankić nije mogao da poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine u četvrtak 19. januara odgovori ima li BiH budžet za 2011. godinu, dok je zamjenik predsjedavajućeg Milorad Živković iznio podatak da u budžetu nedostaje 140 miliona KM.
Odlazeći predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić zatražio je 18. januara od Ministarstva finansija i trezora BiH da tehnički realizuje zakonom propisane obaveze kada je riječ o servisiranju spoljnog duga, a u interesu BiH i očuvanja njenog kredibiliteta, koji u ovom segmentu do sada nikada nije bio ugrožen.

Republika Srpska je sa jedinstvenog računa Trezora Srpske izmirila svoje obaveze po osnovu dospjele rate kredita prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj, u iznosu 399.142 eura, te prema Svjetskoj banci i Evropskoj komisiji u iznosu 821.723 eura.