{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
342 i 905 miliona nije milijardu i 245 miliona, ili možda ipak jeste?

S
13.2.2012. u 14:25
0
34
342 i 905 miliona nije milijardu i 245 miliona, ili možda ipak jeste?
0
Vijeće ministara BiH jednoglasno je danas na prvoj redovnoj sjednici u novom sazivu usvojilo Nacrt zakona o Budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2011. godinu, čiji je predlagač Ministarstvo finansija i trezora BiH.
Vjekoslav Bevanda i Nikola Špirić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Vjekoslav Bevanda i Nikola Špirić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)

Ministarstvo je zaduženo da Nacrt dostavi Predsjedništvu BiH radi usvajanja i prosljeđivanja Kolegiju Predstavničkog doma BiH.

"Iznos usvojenog Budžeta je milijardu i 245 miliona KM, od čega su 342 miliona za servis vanjskog duga, a na rashode institucija BiH ide 905 miliona", rekao je na konferenciji za novinare predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda te dodao kako se, ukoliko Predsjedništvo i Kolegij urade svoj dio poslo danas ili sutra, može očekivati da se ubrzo deblokira servis vanjskog duga i finansiranje institucija.

Kako je rekao ministar finansija BiH Nikola Špirić, od petka se intenzivno radilo kako bi danas mogao biti usvojen Nacrt zakona o Budžetu, a u skladu sa zaključcima Parlamentarne skupštine i Predsjedništva BiH.

"U suštini, radilo se o tome da Nacrt Budžeta za 2011. bude na nivou izvršenja za tu godinu. Sasvim je logično da u februaru 2012. godine budžet za 2011. bude na nivou izvršenja. Zapravo, trebalo je samo tehnički odraditi posao i da Ministarstvo izađe sa cifrom izvršenja, to je bilo dovoljno da danas imamo konture i deblokiramo proces koji je prema mom viđenju bio toliko dugo blokiran, na šta sam upozoravao javnost. Institucije za reviziju će i ovog puta, kao i svake druge godine, uraditi svoj dio posla i ako bude stvari koje su rađene mimo propisa bit će utvrđene i u skladu s tim bit će utvrđena i odgovornost", rekao je Špirić.

Nikola Špirić i Vjekoslav Bevanda (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Nikola Špirić i Vjekoslav Bevanda (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)

Ministar finansija je dodao i to da će se, nakon što Predsjedništvo BiH i Predstavnički dom usvoje ovakav Nacrt ili eventualno naprave određene korekcije, steći uslovi da sve institucije normalno funkcionišu, ali i uslovi da sva ministarstva vrlo brzo dobiju instrukcije za pravljenje konture budžeta za 2012. godinu. Špirić je dodao i da se nada da će budžet za 2012. biti brzo usvojen.

S obzirom na to da su se ranije u javnosti pojavljivali iznosi od milijardu i pet miliona i milijardu i osam miliona KM, koliko je Budžet trebao iznositi, a sada je usvojen potpuno drugi iznos, Špirić je rekao da se radi o "različitim računovodstvenim tehnologijama koje su primjenjivane i da je tu, nažalost, bilo suviše politike, koja je napravila suviše zagušljivu atmosferu pa su kružile različite informacije".

Međutim, i kada je u pitanju konačan iznos od milijardu i 245 miliona KM, od čega 342 miliona ide za servis vanjskog duga, a na rashode institucija BiH 905 miliona, prostom računicom može se vidjeti da njihov zbir nije milijardu i 245 miliona, već milijardu i 247 miliona. Šta se desilo s ova dva miliona razlike Bevanda i Špirić nisu objasnili.

Nešto kasnije Špirić je spomenuo iznos od 1.245.815.495 KM, no, tu opet nedostaje znatna suma novca.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: