Nakon odluke Vijeća ministara
0

Kasumović: Ovo je bezakonje, to je Špirićev 'odokativni' Budžet

Piše: E. G.
Fuad Kasumović
Fuad Kasumović
"Budžet koji je danas usvojen je 'odokativni' Budžet Nikole Šprića, to nije ni onaj koji su lideri šest stranaka potpisali za izvršenje za 2011. godinu", rekao je za Sarajevo-x.com zamjenik ministra finansija BiH Fuad Kasumović, nakon što je Vijeće ministara BiH na današnjoj prvoj sjednici u novom sazivu usvojilo Nacrt zakona o Budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2011. godinu.

Iznos usvojenog Budžeta je 1.245.815.495 KM, od čega 342 miliona ide za servis vanjskog duga, a 905 miliona za rashode institucija BiH.

"To je 'odokativnom metodom' presječeno i državi je dato 905 miliona KM. Suština je sljedeća: Po Zakonu o izvršenju budžeta, što su potpisali lideri šest stranaka, izvršenje se može računati tek od 28. februara. Tada se zatvaraju glavne knjige i sve ostalo se rješava. Ovo sve ostalo mi nije jasno. Drugo, Predstavnički dom Prlamenta BiH je usvoijo Budžet od milijardu i osam miliona 30. decembra, a Dom naroda je 31. decembra usvojio također taj isti Budžet. Zbog ovog novog Budžeta dolazi do sljedećih problema, Ustav BiH, kao i svi ustavi u svijetu, ne dozvoljava da se u 2012. usvaja budžet za 2011. godinu. U 2012. se može usvajati za tu godinu, eventualno za 2013. Prema tome, ovo ide u bezakonje i meni stvarno nije jasno da je Vijeće ministara prvom svojom odlukom prekršilo zakon, što nije nimalo dobro", rekao nam je Kasumović.

Kako se prostim sabiranjem iznosa za vanjski dug i rashoda institucija BiH u prošloj godini, ne dobija iznos usvojenog Budžeta, zamjenik ministra finansija kaže da je to još jedan dokaz da se radilo "odokativno".

"Ministarstvo finansija ne stoji iza ovoga, to je nekakv Budžet Nikole Špirića. Ministarstvo i stručne službe nisu imali kolegij, sve je bilo 'dajte nešto nabrzinu'. Tu se srlja dalje u bezakonje i anarhiiju i to nije dobro", rekao nam je Kasumović.

Kasumović je podsjetio na izjavu Nikole Špirića od 5. novembra 2011: " 'Nažalost i zaključci Predsjedništva nas vraćaju nazad i traže da se ispoštuju zakonske procedure i ja tu nemam ništa protiv, ali da bismo uspostavili budžet za 2011. godinu na nivou izvršenja, poštujući sporazum političkih lidera, to je nemoguće prije marta 2012.' Evo, tu se pozvao na taj Zakon. Nadalje uzmite u obzir izjavu Nebojše Radmanovića iz decembra u kojoj je rekao da će budžet biti 900 miliona. Ponavljam da se radi o 'odokativnim' metodama koje nemaju veze sa zakonima i Ustavom ove države. Budžet BiH je trebao biti onaj od milijardu i osam miliona koji je Parlament usvojio, sada su to sveli na ovih 905 miliona. Struka ovdje nema više ništa, ovo je stvar politike. Izašlo se iz zakonskih okvira", rekao je Kasumović.

Na današnjoj konferenciji za novinare, na pitanje ministru finasija i trezora BiH Nikoli Špiriću šta se desilo sa ranijim iznosima budžeta, gdje se spominjalo i ovih milijardu i osam miliona, Špirić je odgovorio da se radilo o "različitim računovodstvenim tehnologijama koje su primjenjivane i da je tu, nažalost, bilo suviše politike, koja je napravila suviše zagušljivu atmosferu pa su kružile različite informacije".