BiH
4

Predsjedništvo BiH samo jednom raspravljalo o situaciji u Ukrajini

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjedništvo BiH je do sada jedini put raspravljalo o političkoj situaciji u Ukrajini na 44. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 6. marta 2014. godine, kada je konsenzusom usvojilo Izjavu o političkoj situaciji u Ukrajini, koja predstavlja opšti spoljnopolitički stav BiH u vezi ovog pitanja, saopćeno je danas iz Predsjedništva.

Nakon toga, Predsjedništvo BiH nije se priključilo izjavi Evropske unije o političkoj situaciji u Ukrajini, jer u procesu konsultacija nije bilo konsenzusa između članova Predsjedništva BiH, koji je neophodan u spoljnopolitičkim pitanjima.

Prema Ustavu BiH, Predsjedništvo BiH je jedini organ u zemlji koji odlučuje o spoljnoj politici i donosi potrebne odluke u skladu s Ustavom i Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH. Usvojeni stavovi Predsjedništva BiH u oblasti spoljne politike obavezujući su za sve predstavnike BiH u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH i međunarodnim tijelima i organizacijama. Sva druga mišljenja i stavovi, koji nisu u skladu sa stavovima Predsjedništva BiH, nisu pravno i politički valjani i obavezujući, navodi se u saopćenju.