{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predsjedništvo BiH samo jednom raspravljalo o situaciji u Ukrajini

F
21.3.2014. u 13:59
4
15
Predsjedništvo BiH samo jednom raspravljalo o situaciji u Ukrajini
4
Predsjedništvo BiH samo jednom raspravljalo o situaciji u Ukrajini
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjedništvo BiH je do sada jedini put raspravljalo o političkoj situaciji u Ukrajini na 44. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 6. marta 2014. godine, kada je konsenzusom usvojilo Izjavu o političkoj situaciji u Ukrajini, koja predstavlja opšti spoljnopolitički stav BiH u vezi ovog pitanja, saopćeno je danas iz Predsjedništva.
Nakon toga, Predsjedništvo BiH nije se priključilo izjavi Evropske unije o političkoj situaciji u Ukrajini, jer u procesu konsultacija nije bilo konsenzusa između članova Predsjedništva BiH, koji je neophodan u spoljnopolitičkim pitanjima.

Prema Ustavu BiH, Predsjedništvo BiH je jedini organ u zemlji koji odlučuje o spoljnoj politici i donosi potrebne odluke u skladu s Ustavom i Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH. Usvojeni stavovi Predsjedništva BiH u oblasti spoljne politike obavezujući su za sve predstavnike BiH u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH i međunarodnim tijelima i organizacijama. Sva druga mišljenja i stavovi, koji nisu u skladu sa stavovima Predsjedništva BiH, nisu pravno i politički valjani i obavezujući, navodi se u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: