BiH
1

Regoje: Niko od bh. građana nije zatražio izmještanje iz Ukrajine

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Za sada niko od bh državljana nije iskazao potrebu za izmještanjem iz Ukrajine niti je prijavio da su imali problema vezanih za nemire u toj zemlji niti za činjenicu da su iz BiH, izjavio je za Agenciju FENA ministar - savjetnik Nebojša Regoje, načelnik Kancelarije za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH (MVP) naglašavajući da je Ambasada BiH u Budimpešti u kontaktu sa nekolicinom državljana BiH koji žive u Ukrajini, a koji su kontaktirali Ambasadu.

Procjenjuje se da u Ukrajini ima nekoliko desetina naših državljana.

"Ministarstvo vanjskihposlova BiH ne može imati podatak o tačnom broju naših državljana jer niti MVP BiH niti diplomatsko-konzularna predstavništva nemaju ovlaštenje za vođenje evidencije o našim državljanima koji borave u inostranstvu, a ne postoji obaveza da naši državljani svoj boravak u inostranstvu prijave našim diplomatsko-konzularnim predstavništvima", pojašnjava Regoje.

Ministarstvo vanjskih poslova i dalje intenzivno prati vijesti o najaktuelnijim dešavanjima u Ukrajini i u stalnom je kontaktu sa Ambasadom BiH u Budimpešti koja zastupa interese BiH u Ukrajini gdje BiH nema diplomatsko-konzularno predstavništvo osim počasnog konzulata.

Ambasada BiH u Budimpešti je u kontaktu i sa ambasadama Srbije i Hrvatske u Kijevu s kojima postoji dogovor o uzajamnom pružanju konzularne pomoći za državljane BiH.

"Taj dogovor je i praktično primijenjen prošle sedmice kada su dvojica studenata, koji su boravili u jednom samostanu koji se nalazio u zoni nemira, izmješteni u Budimpeštu u organizaciji Ambasade Srbije. Nakon toga su prebačeni u BiH, a u organizaciji Ambasade BiH u Budimpešti", naglašava Regoje.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH i dalje poziva državljane BiH na oprez kada su u pitanju putovanje i boravak u Ukrajini.

"Tim za krizne situacije MVP BiH, koje je stalno tijelo koje djeluje u Ministarstvu, nastavlja da prati aktuelna dešavanja u Ukrajini, ali i u drugim dijelovima svijeta. U slučaju potrebe preduzimanja mjera koje izlaze iz nadležnosti MVP-a BiH, Tim će reagovati prema drugim državnim institucijama sa ciljem zaštite naših državljana i pružanja pomoći onima kojima to bude potrebno rekao je u izjavi za Agenciju FENA ministar", savjetnik Nebojša Regoje, načelnik Kancelarije za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.