{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Regoje: Niko od bh. građana nije zatražio izmještanje iz Ukrajine

F
3.3.2014. u 13:22
1
9
Regoje: Niko od bh. građana nije zatražio izmještanje iz Ukrajine
1
Regoje: Niko od bh. građana nije zatražio izmještanje iz Ukrajine
Foto: EPA
Za sada niko od bh državljana nije iskazao potrebu za izmještanjem iz Ukrajine niti je prijavio da su imali problema vezanih za nemire u toj zemlji niti za činjenicu da su iz BiH, izjavio je za Agenciju FENA ministar - savjetnik Nebojša Regoje, načelnik Kancelarije za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH (MVP) naglašavajući da je Ambasada BiH u Budimpešti u kontaktu sa nekolicinom državljana BiH koji žive u Ukrajini, a koji su kontaktirali Ambasadu.
Procjenjuje se da u Ukrajini ima nekoliko desetina naših državljana.

"Ministarstvo vanjskihposlova BiH ne može imati podatak o tačnom broju naših državljana jer niti MVP BiH niti diplomatsko-konzularna predstavništva nemaju ovlaštenje za vođenje evidencije o našim državljanima koji borave u inostranstvu, a ne postoji obaveza da naši državljani svoj boravak u inostranstvu prijave našim diplomatsko-konzularnim predstavništvima", pojašnjava Regoje.

Ministarstvo vanjskih poslova i dalje intenzivno prati vijesti o najaktuelnijim dešavanjima u Ukrajini i u stalnom je kontaktu sa Ambasadom BiH u Budimpešti koja zastupa interese BiH u Ukrajini gdje BiH nema diplomatsko-konzularno predstavništvo osim počasnog konzulata.

Ambasada BiH u Budimpešti je u kontaktu i sa ambasadama Srbije i Hrvatske u Kijevu s kojima postoji dogovor o uzajamnom pružanju konzularne pomoći za državljane BiH.

"Taj dogovor je i praktično primijenjen prošle sedmice kada su dvojica studenata, koji su boravili u jednom samostanu koji se nalazio u zoni nemira, izmješteni u Budimpeštu u organizaciji Ambasade Srbije. Nakon toga su prebačeni u BiH, a u organizaciji Ambasade BiH u Budimpešti", naglašava Regoje.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH i dalje poziva državljane BiH na oprez kada su u pitanju putovanje i boravak u Ukrajini.

"Tim za krizne situacije MVP BiH, koje je stalno tijelo koje djeluje u Ministarstvu, nastavlja da prati aktuelna dešavanja u Ukrajini, ali i u drugim dijelovima svijeta. U slučaju potrebe preduzimanja mjera koje izlaze iz nadležnosti MVP-a BiH, Tim će reagovati prema drugim državnim institucijama sa ciljem zaštite naših državljana i pružanja pomoći onima kojima to bude potrebno rekao je u izjavi za Agenciju FENA ministar", savjetnik Nebojša Regoje, načelnik Kancelarije za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: