BiH
40

Predsjedništvo BiH razmatralo izvještaj o posljedicama poplava

Anadolija
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Održana je 48. redovna sjednica Predsjedništva BiH, na kojoj je razmatran Izvještaj o stanju i posljedicama prouzrokovanim prirodnom nesrećom u Bosni i Hercegovini, potrebama i prioritetima u oporavku pogođenih područja, preduzetim aktivnostima i mjerama institucija BiH na realizaciji zaključaka Predsjedništva BiH sa 68. vanredne sjednice.

U saopćenju iz Predsjedništva BiH navodi se da Predsjedništvo zahtijeva Koordinaciono tijelo za zaštitu i spašavanje od prirodnih ili drugih nesreća u BiH, nastavak intenzivnih aktivnosti Vijeća ministara BiH na procjeni šteta, ustanovljavanju prioriteta i potreba u obnovi pogođenih područja,  te kriterija za raspodjelu pomoći i transparentnost procedura utroška sredstava.  

Predsjedništvo BiH je također zatražilo intenziviranje aktivnosti na pripremi međunarodne donatorske konferencije.

Na sjednici je zaključeno da će i ubuduće na sjednicama kao prvu tačku dnevnog reda imati izvještaj o stanju i posljedicama prirodne nesreće te preduzetim aktivnostima  institucija BiH, koji će prezentovati predsjedavajući Vijeća ministara BiH. 

Predsjedništvo BiH je donijelo odluku o prihvatanju Sporazuma o finansiranju (Projekat zaštite od poplave Drine) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA).

Predsjedništvo BiH je također donijelo odluku o povlačenju pješadijske jedinice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine iz operacije Snage međunarodne sigurnosne pomoći u Islamskoj Republici Afganistan. Na 48. sjednici donesene su i odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Kraljevine Saudijske Arabije u oblasti sporta, Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Azerbejdžan u oblasti mladih i sporta, Protokola o saradnji u oblasti sporta između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske i Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije o izgradnji mosta preko rijeke Drine na lokaciji Bratunac-Ljubovija.

Predsjedništvo BiH je dalo saglasnost da Ambasada Kraljevine Danske u Republici Srbiji nerezidentno pokriva Bosnu i Hercegovinu iz Beograda, nakon što Ambasada Kraljevine Danske u Republici Sloveniji, koja trenutno nerezidentno pokriva Bosnu i Hercegovinu, bude zatvorena 31. jula 2014. godine.