BiH
174

Predsjedništvo BiH osudilo izjave ambasadora Kraaka: To je nedolično i nediplomatski

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjedništvo BiH danas je osudilo izjave holandskog ambasadora u BiH Jurriana Kraaka koji je jučer rekao da je šokiran neznanjem bh. političara o EU.

Na okruglom stolu održanom u Sarajevu 29.06.2016. godine povodom predaje predsjedavanja Vijećem EU između Holandije i Slovačke, ambasador Holandije Jurriaan Kraak iskoristio je zvaničnu priliku da izrazi svoje lično, krajnje subjektivno mišljenje, utvrdivši da je "šokiran nivoom neznanja u BiH o procedurama i fazama u procesu integracija u EU".

"Ambasador Kraak i ranije je iznosio subjektivne stavove u službenim prilikama, poput predstavljanja izvještaja analitičke organizacije SOS održanog 09.06.2016. godine kada je izražavao otvoreno čuđenje što "ulice Sarajeva i Banja Luke nisu blokirane s 400 traktora“, efektivno podstrekavajući proteste protiv legalnih i legitimnih struktura vlasti u BiH.

Predsjedništvo BiH smatra ovakve nediplomatske izjave nedoličnim, tendencioznim, zlonamjernim te stoga neprihvatljivim u službenoj komunikaciji. Ne sporeći pravo gospodina Kraaka da kao privatno lice ima stavove kakve želi, smatramo da ovakvi incidenti nepotrebno bacaju sjenu na trajno i iskreno prijateljske odnose dvije države. Predsjedništvo BiH će u sklopu svojih nadležnosti nastaviti rad na ispunjavanju obaveza na putu evropskih integracija s ciljem da naša zemlja stekne kandidatski status do kraja 2017. godine", navodi se u saopćenju Predsjedništva BiH.