BiH
15

Ambasador Holandije Jurriaan Kraak žali zbog nezadovoljstva nastalog nakon njegovih izjava

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Povodom jučerašnje reakcije iz Predsjedništva BiH kojom su osudili izjave ambasadora Holandije, koji je kazao da je šokiran neznanjem bh. političara o Evropskoj uniji. ponovo je reagovala ambasada te zemlje iskazujući žaljenje zbog nastalog nezadovoljstva.

Ambassador Kraljevine Holandije u BiH Jurriaan Kraak žali zbog nezadovoljstva koje je prouzrokovano njegovim nedavnim izjavama.

On naglašava da je u odgovorima na pitanja javnosti, medija i kolega o procedurama pristupnog procesa Evropskoj uniji uvijek nastojao biti jasan i iznositi činjenice, s namjerom da izbjegne nesporazume i nerealna očekivanja.

Njegovi apeli da se ne izgubi zamah u procesu reformi i da se bez odlaganja radi na ispunjavanju uslova Evropske unije, odražavaju zajednički stav EU, ističu iz ambasade Holandije u BiH.

Izjava ambasadora Kraaka o mogućim protestima poljoprivrednika je iznesena potpuno bez maliciozne ili zle namjere, a u kontekstu usporedbe različitih oblika građanske akcije u Evropi.

Ambasador je svoj stav također obrazložio u pismu koje je dostavljeno članovima Predsjedništva BIH, te će se suzdržati od daljnjih komentara na ovu temu, navodi se u saopćenju ambasade Holandije.