{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predsjedništvo BiH: Izvoz oružja u Ukrajinu nije u interesu BiH

Klix.ba
11.2.2015. u 13:35
338
89
Predsjedništvo BiH: Izvoz oružja u Ukrajinu nije u interesu BiH
338
Predsjedništvo BiH: Izvoz oružja u Ukrajinu nije u interesu BiH
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na 3. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH usvojen je stav o izvozu oružja i vojne opreme iz Bosne i Hercegovine u Ukrajinu.
"Predsjedništvo BiH je stava da se kriza u Ukrajini može riješiti samo mirnim, demokratskim sredstvima, putem političkog dijaloga i pregovora, uz puno poštovanje međunarodnog prava. Predsjedništvo BiH je stava da izvoz oružja i vojne opreme iz BiH u Ukrajinu u ovom trenutku nije u vanjskopolitičkom interesu BiH, jer ne doprinosi regionalnoj sigurnosti, stabilnosti i aktuelnim međunarodnim diplomatskim naporima za postizanje mirnog rješenja krize u Ukrajini.", navodi se u saopštenju Predsjedništva BiH.

Navedeno je i da Predsjedništvo BIH pozdravlja aktuelnu inicijativu kancelarke Savezne Republike Njemačke i predsjednika Republike Francuske, te "poziva sve aktere da se na konstruktivan način uključe u politički i diplomatski dijalog i pregovore kako bi se postiglo mirno rješenje krize u Ukrajini".

"Vanjska politika BiH prema međunarodnim partnerima zasniva se na otvorenosti i ravnopravnosti, uzajamnom poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, principu miroljubive saradnje, poštovanju međunarodnog prava i uvažavanju obostranih interesa", dodaje se u saopštenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: