Šta kaže zakon
26

Predsjedništvo BiH bi u narednih osam dana trebalo imenovati predsjedavajućeg Vijeća ministara

Piše: Er. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u narednih osam dana trebalo bi imenovati novog mandatara za sastav Vijeća ministara BiH.

Zakon o Vijeću ministara Bosne i Hercegovine u članu 8. jasno precizira da predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH imenuje Predsjedništvo BiH kod svakog novog mandata Parlamentarne skupštine BiH.

"Odluka o imenovanju donosi se najkasnije osam dana nakon održavanja konstituirajuće sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH", piše u Zakonu o Vijeću ministara BiH.

S obzirom na to da je jučer održana konstituirajuća sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić trebali bi najkasnije do četvrtka naredne sedmice imenovati predsjedavajućeg Vijeća ministara.

"Odluka o imenovanju se odmah dostavlja Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH na odobravanje. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH stupa na dužnost nakon što njegovo imenovanje odobri Zastupnički dom. Potvrda imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH mora biti završena u roku od trideset (30) dana od dana imenovanja", navodi se u Zakonu o Vijeću ministara BiH.

Već je poznato da će za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH biti predložen Zoran Tegeltija, visoki funkcioner SNSD-a i bivši ministar finansija u Vladi Republike Srpske. Njegovim imenovanjem na čelu izvršne vlasti bit će pripadnici srpskog naroda, dok će na čelu zakonodavne vlasti biti pripadnici iz reda hrvatskog naroda.

Naime, zastupnica HDZ-a Borjana Krišto na jučerašnjoj konstituirajućoj sjednici izabrana je za predsjedavajuću Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH pod obrazloženjem da se na mjestu predsjedavajućeg mora nalaziti zastupnik iz reda hrvatskog naroda, jer se na mjestu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH nalazi Milorad Dodik (pripadnik srpskog naroda), a na mjestu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić (pripadnik bošnjačkog naroda).

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH u sazivu od 2014. do 2018. godine konstituiran je 9. decembra 2014. godine, a Predsjedništvo BiH je tek 9. februara 2015. godine donijelo odluku o imenovanju Denisa Zvizdića za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. To znači da ni u ranijem sazivu članovi Predsjedništva BiH nisu poštovali zakonske rokove.

Nakon što Predsjedništvo BiH izvrši imenovanje zasjedat će Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH, koja će donijeti preporuku za imenovanje Zorana Tegeltije na poziciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, a koja će biti dostavljena Zastupničkom domu PSBiH.

Državni parlamentarci su na jučerašnjoj sjednici izabrali Halida Genjca (SDA), Stašu Košarca (SNSD), Predraga Kožula (HDZ), Sašu Magazinovića (SDP), Dženana Đonlagića (DF), Dragana Mektića (SDS), Predraga Kojovića (Naša stranka), Branislava Borenovića (PDP), Editu Đapo (SBB), Jasmina Emrić (A-SDA), Nenada Nešića (DNS), Mirsada Kukića (PDA), Jakova Galića (Socijalistička partija) i Aidu Baručiju (Nezavisni blok) za članove Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH.

Postoji velika mogućnost da Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH uopće ne preporuči da se Zoran Tegeltija imenuje za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH s obzirom na to da većinu članova komisije (devet od 14) imaju političke stranke koje ne podržavaju eventualnu koaliciju SDA, HDZ-a, SNSD-a, DNS-a i Socijalističke partije, odnosno stranaka koje u komisiji imaju samo pet članova.

Na taj način većina političkih stranaka u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH poslala bi političku poruku o tome kako novi saziv Vijeća ministara BiH nema podršku većine političkih stranaka zastupljenih u državnom organu zakonodavne vlasti.

Na drugoj strani, mišljenje Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH nije obavezujuće za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, a SDA, HDZ, SNSD, DNS i SP imaju dovoljno ruku (23) da izaberu Tegeltiju čak i uz negativno mišljenje komisije.