Priznanje Igoru Lukšiću
0

Predsjedniku Vlade Crne Gore nagrada "Isa beg Ishaković"

SRNA
Igor Lukšić
Igor Lukšić
Predstavnici Upravnog odbora za dodjelu nagrade "Isa beg Ishaković" iz Sarajeva uručili su danas predsjedniku Vlade Crne Gore Igoru Lukšiću nagradu "Isa beg Ishaković" u kategoriji međunarodni doprinos razvoju kulture i kulturne baštine grada Sarajeva.

Predstavnici sarajevskog udruženja su izrazili zadovoljstvo povodom posjete Crnoj Gori i istakli da su ponosni na činjenicu da je ovogodišnji laureat predsjednik Vlade Crne Gore.

Oni su ispoljili zahvalnost na doprinosu koji Vlada Crne Gore daje na planu očuvanja kulturne baštine u ovom regionu. "Crna Gora je primjer zemljama regiona kada je u pitanju napredak u političkom, kulturnom i drugim segmentima društvenog života", naveli su predstavnici sarajevskog udruženja.

Premijer Crne Gore Igor Lukšić zahvalio je na priznanju i istakao da u oblasti saradnje među zemljama regiona, kulturne specifičnosti treba da budu prihvaćene kao faktor koji objedinjuje društvo i čini ga heterogenim.

"Na putu evropeizacije društava Zapadnog Balkana, kulturno bogatstvo našeg podneblja je ono što predstavlja osnov za svaku dalju saradnju i dobra platforma za dalji ekonomski prosperitet", istakao je crnogorski premijer.

Nagrada "Isa beg Ishaković" je prevashodno građansko priznanje nevladinog sektora, koji isključuje bilo kakav politički, ideološki, nacionalni ili religijski diskurs. Utemeljena je 16. decembra 2007. godine kao građansko priznanje, koje ima za cilj da "ukaže na multikulturološki kontinuitet Sarajeva" koje je 1462. utemeljio Isa beg Ishaković, po kojem je nagrada i dobila ime.