Jubilej nagrade Isa-beg Ishaković
0

550 godina otkako je Isa-beg Ishaković osnovao Sarajevo

Sarajevo-x.com
Godina kada je Isa beg Ishaković utemeljio Sarajevo
Nagrada Isa-beg Ishaković se svake godine dodjeljuje istaknutim humanistima, zaslužnim građanima u datim oblastima, sa namjerom da diljem Evrope i svijeta pronose ime Sarajeva i njegovog utemeljitelja Isa-bega Ishakovića. Ove godine nagrada slavi jubilej – 550 godina otkako je Isa-beg Ishaković osnovao Sarajevo.

Dodjelom nagrade Isa-beg Ishaković slovačkoj premijerki Iveti Radičovoj prošlog mjeseca u Bratislavi, za očuvanje jedne od najvrednijih orijentalnih zbirki na svijetu, koja je pripadala Savfet-begu Bašagiću, završen je prošlogodišnji ciklus dodjela ovoga najznačajnijeg građanskog priznanja nevladinog sektora u Sarajevu. Nagradu je 2007. godine utemeljilo Društvo Klepsidra, a na inicijativu sarajevskog književnika Amela Suljovića, kao dostojan hommage utemeljitelju gradova Novog Pazara i Sarajeva, Isa-begu Ishakoviću.

Ove godine se navršava 550 godina otkako je Isa-beg Ishaković podigao prvu građevinu u Sarajevu, malu, trošnu musafirhanu, u kojoj je dijeljena besplatna čorba za sirotinju i putnike namjernike. Upravo od te davne 1462. godine, računa se i zvanična historija Sarajeva.

Otuda je Upravni odbor za dodjelu nagrade Isa-beg Ishaković 2012. godinu proglasio godinom Isa-bega Ishakovića, najavljujući niz prigodnih promocija, koncerata, okruglih stolova, zaključno sa drugim septembrom ove godine, kada će u Narodnom pozorištu u Sarajevu biti održana Centralna svečanost u povodu jubileja te dodjela priznanja za 2012. godinu.

"Naša je sveta građanska dužnost da poput svih evropskih i svjetskih metropola, s dostojanstvom, veličamo i slavimo ime svojega utemeljitelja, Isa-bega Ishakovića.

Podižući prve građevine u Novom Pazaru i Sarajevu, namijenjene sirotinji i putnicima prolaznicima, Isa-beg je tražio da se iznad ulaza svake od njih napiše: "Ovo je zborno mjesto dobrih (ljudi op.a.)".

Vođeni njegovom idejom o „dobrim ljudima“, svjedočimo da je Sarajevo oduvijek pripadalo svima koji u njega dođu i nastane se ovdje u dobru i miru. Tu Isa-begovu oporuku poštivali su svi, od Gazi Husrev-bega do prvog sarajevskog gradonačelnika Mustaj-bega Fadilpašića, preko Esada Kulovića, jedinog koji je tri puta bivao biran za gradonačelnika, do našeg Oca nacije, Safvet-bega Bašagića, prvog predsjednika Bosanskog sabora“, kaže sarajevski književnik Amel Suljović te dodaje:

"Zato ovo priznanje koje smo utemeljili kao spomen na osnivača Sarajeva ne može i ne smije imati bilo kakav vjerski, politički ili ideološki diskurs. Ovo je čisto građansko priznanje, koje pripada svima, bez obzira na njihovu vjeru, naciju ili boju kože. Otuda ovaj jubilej, 550 godina otkako je Isa-beg Ishaković osnovao Sarajevo, za nas ima neprocjenjivu vrijednost. On svjedoči o raskoši i starosti naše kulture u srcu Evrope te o našem zajedništvu koje traje evo gotovo šest stoljeća", zaključuje Suljović.

Videosnimak sa dodjele nagrade Isa-beg Ishaković, predsjednici Vlade Slovačke Republike prof.dr. Iveti Radičovoj možete pogledati ovdje.