Nagrada "Isa beg Ishaković"
0

Objavljene nominacije za nagradu "Isa beg Ishaković" 2012

Sarajevo-x.com
Nominacije za nagradu "Isa beg Ishaković", kategorija Nauka
Upravni odbor za dodjelu nagrade "Isa beg Ishaković", zvanično je objavio nominacije za nagradu „Isa beg Ishaković“ za 2012. Nagrada se ove godine dodjeljuje u povodu jubileja - 550 godina otkako je Isa beg Ishaković osnovao Sarajevo.

Nagrada "Isa beg Ishaković" utemeljena je prije šest godina. Za veoma kratko vrijeme postala je nezavisno, građansko priznanje međunarodne reputacije, te jedna od rijetkih nagrada u BiH lišena, uistinu, političkog, ideološkog i vjerskog diskursa.

Upravni odbor čine dvadeset i tri nezavisna intelektualca iz Sarajeva, besprijekornih biografija, koji putem javnog glasovanja odlučuju o laureatima, te u cjelosti rade na očuvanju digniteta i kontinuiteta same nagrade.

Sarajevski književnik Amel Suljović, jedan od čelnih ljudi u odboru, ističe kako ovo prizanje ponajviše svjedoči u korist multikulturološke slike Sarajeva:

"To nisu floskule, kao što često znaju biti, već uistinu, historijske činjenice. U prvoj gradskoj vladi Sarajeva, kojom je gotovo jednu deceniju upravljao Isa beg Ishaković, bilo je franjevaca, Jevreja, pravoslavaca i dakako Bošnjaka koji su skupa činili tu homogenu sarajevsku i bosansku ljušturu iz koje se ispilila multikulturološka današnjica Sarajeva i Bosne. Dakako, ne treba umanjiti činjenicu, da je to sredina petnaestog stoljeća. Takvo što je u tadašnjoj Evropi, bilo gotovo nezamislivo. Tačnije, upravo su tih godina Jevreji i muslimani doživljali pogrom u Španiji", kaže Suljović te zaključuje:

"Na planu međunarodne afirmacije nagrade koja nosi ime osnivača Sarajeva, postoje, dakako, i sebični razlozi, a to je istaći svu raskoš naše kulturne baštine, koja je gotovo jedinstvena i koja je nastala iz sučeljevanja različitosti koje su činile naše društvo, oduvijek. Jedno je sigurno: osvjedočili smo se, ne tako davno, i ne samo jednom, da nam se gotovo sve može uzeti, pa i sam život, ali niko ne može uzeti našu kulturu, povijest i naše zajedništvo. To su fundamenti na kojima počiva nagrada Isa beg Ishaković".