BiH
109

Predsjednik Islamske razvojne banke Mohamed Ali: BiH postaje glavni centar ovog dijela Evrope

Piše: Er. M.
Mohamed Ali
Mohamed Ali
Predsjednik Islamske razvojne banke Mohamed Ali kazao je na sedmom Sarajevo Business Forumu kako BiH postaje glavni centar ovog dijela Evrope koja privlači sve veći broj stranih investicija.

On se na početku govora zahvalio organizatorima ističući kako posebno cijeni što je na SBF prisutan i veliki broj međunarodnih i regionalnih lidera.

Posebno je istakao da je SBF privukao pažnju turista na Sarajevo što sve ima veze s izgradnjom hotela i infrastrukturnih projekata.

Pored njega prisutnim se obratio i zamjenik turskog premijera Mehmet Simsek, koji je kazao kako Turska ima snažne veze s BiH i da Turska ima posebne emocije kada je riječ o BiH.

On je dodao da su stabilnost i prosperitet BiH važni za Tursku koja generalno regiji pruža podršku u vremenu kada globalni svijet prolazi kroz težak period, odnosno kada je potražnja slaba i kada rastu dugovi.

Sarajevo Business Forum igra vrlo važnu ulogu u jačanju razvoja i jačanju demokratija 16 zemalja i doprinosi ukupnom partnerstvu između Kine i Evropske unije, poručio je kineski ministar i zamjenik predsjednika Komisije za razvoj i reformu u Vladi Narodne Republike Kine, Ning Jizhe.

Ning, koji predvodi kinesku delegaciju na SBF-u, prenio je poruku premijera Kine u kojoj je vlastima i građanima BiH čestitao na otvaranju poslovnog foruma 16 + 1.

"Zahvaljujući zajedničkim naporima Kine i 16 zemalja stvorili smo okvir koji pokriva čitav niz područja. Ovaj Forum igra vrlo važnu ulogu u jačanju razvoja i demokratija sto doprinosi ukupnom partnerstvu između Kine i EU", poručio je.

Pozvao je lidere 17 zemalja da promoviraju saradnju kroz reforme, u nastojanju da ona postane, kako je kazao, djelotvorna u jačanju rasta i poboljšanju životnih uvjeta.

"Ovo je novi put prema ishodu koji će donijeti uspjeh za sve. Premijer i Vlada NRK žele SBF-u potpuni uspjeh u njegovom radu", kazao je kineski ministar.