biznis
29

Sarajevo Business forum 4. i 5. maja: Prilika za nova zapošljavanja, investicije i imidž BiH

Anadolija
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Biznis forum "Kina plus 16 zemalja srednje i jugoistočne Evrope" koji će se u sklopu Sarajevo Business foruma (SBF) održati 4. i 5. maja u Sarajevu biće prilika je koja će stvoriti nove investicije, nova zapošljavanja, novi imidž BiH te novi imidž regiona, poručeno je danas u Sarajevu.

Konferenciju organizuje Bosna Bank International (BBI) Sarajevo u saradnji sa Islamic Development Bank Group i pod pokroviteljstvom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, te uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Vijeća ministara, entitetskih i kantonalnih vlada, Vanjskotrgovinske komore BiH i mnogih kompanija u BiH.

“Ove ćemo godine Forum 16+1, odnosno Kina plus 16 zemalja srednje i jugositočne evrope, čiji je član BiH, spojiti sa SBF Forumom, koji se tradicionalno održava u BiH i na taj način napraviti veliki i najznačajniji biznis forum ove godine, ne samo u BiH nego u mnogo široj regiji Zapadnog Balkana i jugoistočne Evrope", poručio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Kako je kazao, na današjem sastanku su određeni sektori u kojima se smatra da BiH ima određene komparativne konkurentske prednosti koje mogu biti atraktivne za investiranje u BiH, pa i region, radi se o sektoru energetike, transportne infrastrukture, poljopriprevrede, industrije, turizma razvoja malih i srednjih preduzeća.

"Govorimo o vrlo ozbiljnoj organizaciji i spremnosti BiH da prikaže svoje potencijale, ali da na neki način prezentiramo kompletan naš region i da taj region smjestimo na mapu globalnih kretanja u samom biznisu obzirom na činjenicu da će veliki broj kineskih kompanija i najverovatnije predstavnici dvije ili tri provincije i predstavnici kineske vlade prisustvovati samom forumu, kao i veliki broj kompanija i dužnosnika iz16 zemalja centralne i jugoistočne Evrope", rekao je Zvidić.

"Mislimo da će BiH 4. i 5. maja biti u fokusu biznis javnosti kompletnog regiona i to će zaista biti prilika da Bosnu i Hercegovinu vratimo na mapu investicija, mapu zainteresiranosti najvećih investitora i prikažemo uistinu naše potencijale koji svakako mogu biti vrlo atraktivni za ulaganja i za velike investicije koje mogu doći i sa Istoka i Zapada", dodao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Ambasadorica Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Chen Bo pozdravila je organiziranje sedmog Biznis foruma u Sarajevu, koji je fokusiran na saradnju 16 zemalja regije i Kine, istakavši da je SBF idealna platform za promociju ekonomske saradnje u ovom regionu.

"Uvjereni smo da će novi element 16+1 učiniti Sarajevo Business Forum privlačnijim. Uvjereni smo da će ova forma biti uspješno održana i učinkovito unaprijediti saradnju između Kine i Bosne i Hercegovine, kao i saradnju 16+1 te ekonomski razvoj BiH", poručila je ambasadorica Kine.

Istakla je da je kineska Ambasada u BiH spremna da intenzivno sarađuje sa organizatorima Foruma i pruži im pomoć i podršku u organizaciji, dodavši kako će ohrabriti više kineskih preduzeća da dođu u Sarajevo i uzmu učešće na Forumu u maju.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović podsjetio je da je SBF dio dogovora sa Samita na najvišem nivou u novembru 2015. kada je BiH dobila organizaciju ovog foruma.

“Zajedničkim snagama organizovaćemo Sarajevo Business Forum pod osnovnom temom 'Kina plus 16 perspektive'. To je ono što je, rekao bih, matrica ovog događaja. Uvjeren sam da će ovo biti najveći regionalni biznis forum organizovan ikad, i to će biti osnova još značajnije pozicioniranje SBF-a u budućnosti", poručio je Šarović.

Najavio je da će se na tom događaju potpisati neki od značajnijih ugovora, posebno u oblasti energetike gdje su, kako je kazao, pripreme u toku.

Direktor BBI banke Amer Bukvić zahvalio je na saradnji bh. institucija i medija u organizanju sedmog Sarajevo Business Foruma za koji je istakao da je projekat svih.

"Ovo je private public partnership u punom smislu te riječi gdje privatni sektor i državna uprava pokušavaju da naprave ambijent koji će stvoriti nove investicije, nova zapošljavanja, novi imidž BiH, novi imidž regiona”, poručio je Bukvić.