BiH
0

Predsjednicima Ustavnog i Vrhovnog suda u RS-u osnovna plata od 4.400 KM

FENA
Narodna skupština RS (Foto: SRNA)
Narodna skupština RS (Foto: SRNA)
Osnovna mjesečna plata predsjednika Ustavnog i Vrhovnog suda Republike Srpske (RS), kao i glavnog republičkog tužioca iznosit će 4.400 KM.

Visina zarada, kako predsjednika entitetskih pravosudnih institucija, tako i sudija i tužilaca, regulisana je novim tekstom zakona o platama i naknadama sudija i tužilaca u RS, koji će na sjednici 1. jula razmatrati poslanici Narodne skupštine RS-a.

Među najvećim osnovnim mjesečnim zaradama u pravosuđu u RS bit će one šefova odjeljenja Ustavnog i Vrhovnog suda RS-a te zamjenika glavnog republičkog tužioca i iznosit će 4.000 KM.

Nešto manje bit će plate sudija Ustavnog i Vrhovnog suda RS-a, te entitetskih tužilaca i to 3.800 KM.

Treba napomenuti i da se osnovna mjesečna plata sudija i tužilaca uvećava se za 0,5 posto za svaku punu godinu radnog staža, najviše do 40 godina.

Zakonom je regulirano i da sudije osnovnih sudova i okružnih privrednih sudova imaju osnovu mjesečnu zaradu od 2.400 KM, za šefove odjeljenja osnovnih sudova i okružnih privrednih sudova predviđeno je 2.600 KM, predsjednike osnovnih sudova i okružnih privrednih sudova čeka osnovna mjesečna zarada od 2.800 KM, dok predsjednike osnovnih sudova sa 30 ili više sudija sljeduje plata od 3.200 KM, a za predsjednike osnovnih sudova sa 60 ili više sudija od 3.600 KM.

Sudije okružnih i Višeg privrednog suda bit će mjesečno plaćene 3.000 KM, šefovi odjeljenja okružnih sudova imat će osnovne zarade od 3.200 KM, a za predsjednike okružnih sudova i Višeg privrednog suda u RS predviđeno je 3.400 KM.

Osnovna mjesečna plata za tužioce okružnih tužilaštava u RS bit će 2.400 KM, za šefove odsjeka okružnih tužilaštava predviđeno je 2.600 KM, za zamjenike glavnog tužioca okružnih tužilaštava 3.000 KM, za glavne tužioce okružnih tužilaštava 3.400 KM.

Plate im se neće povećavati sve dok prosječna mjesečna netoplata u RS, izračunata za kalendarsku godinu, ne dostigne ili ne bude veća od 900 KM.

Međutim, u slučaju da se u nekoj godini prosječna mjesečna netoplata u RS, smanji, osnovna mjesečna plata sudija i tužilaca ostaje ista.

Sudije i tužioci imaju pravo na naknadu plate u punom iznosu za vrijeme korištenja godišnjeg odmora u trajanju od 30 radnih dana, s tim da imaju pravo na neto naknadu za godišnji odmor u iznosu od 50 posto osnovne mjesečne plate.