Angažovana u ministarstvu
93

Predsjednica udruženja kojem Vlada KS planira dati 200.000 KM u isto vrijeme penzionerka i saradnica

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Na čelu nevladine organizacije Institut za kulturu i umjetnost, za koju je u budžetu Kantona Sarajevo predviđeno čak 200.000 KM, nalazi se penzionisana uposlenica kantonalnog ministarstva Alma Jusufbegović-Bečić koja je već duže vrijeme angažovana u ministarstvu na osnovu ugovora o djelu.
Zamjenica predsjednice Udruženja Institut za kulturu i umjetnost Nerma Vukasović, supruga bivšeg zastupnika u Skupštini KS i člana Glavnog odbora Naše stranke Marija Vukasovića, oglasila se nakon objave navodeći da je Institut za kulturu i umjetnost zamišljen i osnovan u saradnji s Ministarstvom kulture i sporta KS kako bi ispunio sve ciljeve i projekte za koje Ministarstvo kulture i sporta KS nema potreban kadar.

"U Ministarstvu kulture i sporta KS zaposleno je 11 osoba zajedno s vozačem i svim službama. Udruženje je zamišljeno da djeluje na području cijele države kao poveznica kulture između Kantona Sarajevo i drugih kantona i entiteta. Prvenstveni cilj instituta bio je okupiti stručnjake iz oblasti kulture i umjetnosti s kojima bi se radila kulturna strategija te provodili projekti iz oblasti kulture kojima bi cilj bio da djeluju u skladu s donesenom strategijom", navela je Vukasović.

Ona je istakla da je prije toga trebalo završiti svu pripremu i papirologiju u vezi s osnivanjem, donijeti privremeni statut i privremenu skupštinu te da je za predsjednicu instituta predložena uposlenica Ministarstva kulture i sporta KS Alma Jusufbegović-Bečić.

"Kao njena četverogodišnja saradnica na privremenim i povremenim poslovima zaključivanim ugovorom o djelu, predložena sam za privremenu potpredsjednicu instituta, gdje sam završila sav operativni dio pripreme udruženja. U budžetu je ovaj novac planiran prije Nove godine pa je do sada bilo prilike već šest mjeseci da se taj novac prebaci. Ali nije prebačen niti će biti prebačen sve dok se institut ne prepusti ljudima zbog kojih je i namijenjen da postoji. Ni ja, niti moje kolege potpisnici osnivačke skupštine nikad sebe ne bismo doveli u otvoreni sukob interesa raspolažući novcem iz budžeta dok smo na bilo koji način angažovani u ministarstvu. U međuvremenu, ja sam otišla iz ministarstva i jedino što bih mogla uraditi za institut od tada jeste pomoći pri prebacivanju ovlasti", navodi Vukasović.

Predsjednica nevladine organizacije Institut za kulturu i umjetnost Alma Jusufbegović-Bečić imala je zasnovan radni odnos u Ministarstvu kulture i sporta KS sve do prije nekoliko godina. Njen radni odnos prestao je po sili zakona, odnosno danom penzionisanja. Kako saznajemo, Jusufbegović-Bečić je odlukom ministra kulture i sporta KS Mirvada Kurića nakon penzionisanja nastavila raditi u kantonalnom ministarstvu, ali na osnovu ugovora o djelu.

Ured za reviziju institucija Federacije Bosne i Hercegovine u petak je objavio izvještaj o reviziji Ministarstva kulture i sporta KS za 2018. godinu u kojem je naveo da je u ovom ministarstvu konstatovana niska popunjenost radnih mjesta od samo 45 posto u odnosnu na sistematizovana radna mjesta.

"U Sektoru kulture nije popunjeno nijedno radno mjesto te su u 2018. godini za poslove iz nadležnosti istog angažovane osobe po osnovu ugovora o povremenim poslovima", piše u Izvještaju o finansijskoj reviziji Ministarstva kulture i sporta KS za 2018. godinu.

Nije poznato zbog čega Ministarstvo kulture i sporta KS umjesto osnivanja nevladine organizacije nije popunilo radna mjesta u ministarstvu, posebno ukoliko se uzme u obzir da su, prema navodima revizora, samo u 2018. godini potrošene 43.200 KM za naknade po osnovu ugovora o djelu.

"Ugovori su zaključeni za poslove koji se obavljaju u okviru sistematizovanih, a nepopunjenih radnih mjesta (stručni savjetnik za kulturu, viši stručni sradnik za kulturu, stručni saradnik za kulturu i viši referent za centralni obračun plaća). Napominjemo da je i u toku 2018. godine na snazi moratorij Vlade KS na nova zapošljavanja na neodređeno vrijeme u svim kantonalnim organima uprave, bez prethodne saglasnosti Vlade KS", navode revizori.

To znači da je Ministarstvo kulture i sporta KS moglo zapošljavati službenike uz saglasnost Vlade KS. Federalni revizori istakli su kako ne mogu potvrditi osnovanost zaključenih ugovora o djelu za obavljanje poslova koji su utvrđeni, odnosno sistematizovani Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji.

Vlast u Kantonu Sarajevo još uvijek nije objasnila javnosti da li je ustaljena praksa da Vlada KS inicira osnivanje nevladinih organizacija u koje naknadno usmjerava novčana sredstva iz budžeta KS te da li je uopće zakonito ili ako ništa drugo moralno dodjeljivanje sredstava organizacijama (koje su bar na papiru nevladine), a koje vode uposlenici ministarstva.

Vlada KS je u svom saopćenju za javnost potvrdila "viziju ministra kulture i sporta KS Mirvada Kurića" navodeći da je Institut za kulturu i umjetnost "nasušna potreba da se zbog nedostatka državnog resora koji se bavi kulturom kreira mehanizam koji bi omogućio zajedničko djelovanje svih u kreiranju boljih prilika za sektor kulture u BiH".