Reakcija vlasti
48

Vlada KS o izdvajanju 200.000 KM za Institut za kulturu: Nećemo uplatiti ni marku bez opravdanja

Dž. L.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Nakon informacije koju je objavio Klix.ba o tome kako Vlada Kantona Sarajevo daje 200.000 KM javnog novca tek osnovanom Institutu za kulturu i umjetnost, sarajevske vlasti reagovale su predstavljanjem niza činjenica i kratkog historijata o ovom Institutu.
Kako navode iz Vlade KS, Institut kao projekt je predstavljen prethodnoj Vladi i tadašnjem sazivu Skupštine KS još krajem 2017. godine, a prilikom donošenja Nacrta budžeta za 2018. godinu. Tada je prihvaćen i uvršten u Budžet za 2018. godinu. Kako kažu iz sadašnje vlasti, pozadina kreiranja Instituta je nasušna potreba da se zbog nedostatka državnog resora koji se bavi kulturom, kreira mehanizam koji bi omogućio zajedničko djelovanje svih u kreiranju boljih prilika za sektor kulture u BiH.

"Vizija ministra kulture i sporta Mirvada Kurića bila je upravo stvaranje projekta koji bi imao za cilj obuhvatiti jedinstveni kulturni prostor na području cijele BiH i uz učešće kantona i oba entiteta sa svojim predstavnicima. Krajnji cilj je raditi na jedinstvenim standardima, podržavati zajedničke projekte iz različitih djelova BiH i zajednički nastupati prema EU. Ministar Kurić je i lično tokom susreta sa kolegama van Kantona Sarajevo govorio o ovoj ideji i pozivao na učešće svih nivoa vlasti u radu ovog Instituta, između ostalog tako što će nominirati svoje predstavnike i finansijski podržati isti", navodi se u reakciji Vlade KS.

Ministar Kurić kazao je kako iz budžeta KS tokom 2018. i 2019. godine nije uplaćena niti jedna marka u svrhu ovog projekta, jer još uvijek nije dobio oblik fondacije u kojoj bi se nalazili svi učesnici ovog procesa.

"Vlada će, ukoliko ovaj projekat ne zaživi, osnovati instituciju u Kantonu Sarajevo i raditi na normama i standardima u oblasti kulture ali bi učešće svih djelova BiH imalo mnogo značajniji efekat", kazao je Kurić.

Premijer KS Edin Forto je rekao je da ovo nije prvi put da se težnja Vlade da bude kohezivni faktor u BiH pokušava negativno predstaviti.

"Ovaj projekt je usvojen u prošlom sazivu. U pitanju je planirano izdvajanje, naglasak na riječ planirano, a ne realizirano. Vlada koju vodim je u ovom kratkom periodu više puta pokazala i dokazala koliko insistiramo na transparentnosti. Građani mogu biti sigurni da nećemo uplatiti niti jednu kovertibilnu marku bez opravdanosti i prethodne provjere", rekao je premijer Forto i dodao da Vlada KS vodi politiku zdravog razuma, a ne podobnosti.

On dodaje kako će Vlada KS nastaviti raditi za građane te kako žele da ih oni prate, propitkuju, sugerišu i ako treba kritikuju. Ističe kako se samo zajednički može promijeniti ovaj ambijent.

"Pozivam svakako medije da kada imaju pitanja o našem radu da nas slobodno kontaktiraju i mi ćemo im rado dati detaljne odgovore kako bi se izbjeglo širenje nepotpunih informacija", poručio je premijer Forto.