Sastanak u Mostaru
5

Predrag Kojović: Čović i Dodik insistiraju na Dejtonskom ustavu jer se boje EU

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović upozorava da "mostarske konsultacije" Milorada Dodika i Dragana Čovića predstavljaju nastavak prakse u kojoj se Čović ponaša kao da nije dio parlamentarne većine na državnom nivou i s Miloradom Dodikom dogovara blokade inicijativa koje podržavaju čak i ministri HDZ BiH.

"Nema nikakvog iznenađenja da Dodik i Čović postižu saglasnost u vezi s važnim pitanjima za Bosnu i Hercegovinu. Oni su sebi odredili 'zone odgovornosti' na kojima se ponašaju kao na privatnom komadu zemlje, pa ne čudi da je za njih podjela na tri entiteta za njih najbolje rješenje. I za nas u Našoj stranci je važno da se u javnosti otvori tema šta je to BiH jer tako će postati kristalno jasno koje stranke BiH vide kao građansku i evropsku državu, a koje insistiranjem na Dejtonskom ustavu žele da nas spriječe na putu ka Evropskoj uniji", poručio je Kojović.

Smatra da je već sada izvjesno da će izbori 2018. godine zapravo biti referendum na kojem će građani BiH odlučiti kakvu zemlju žele.

"Nacionalisti predlažu daljnje etničke podjele. Konačnu riječ će dati građani", zaključio je Kojović.