BiH
7

Predrag Bajić osuđen na 13, a Siniša Babić na sedam godina zatvora

SRNA
Kantonalni sud u Bihaću prihvatio je sporazum o priznanju krivice Predraga Bajića i Siniše Babića, te ih osudio na ukupno 20 godina zatvora za ratne zločine počinjene u Ključu.

Predrag Bajić je proglašen krivim za ubistvo sedam civila i silovanje dvije ženske osobe, a Siniša Babić je osuđen zbog ubistva pet civila i silovanja jedne ženske osobe.

Bajiću je izrečena kazna zatvora u trajanju od 13 godina, dok je Babić osuđen na sedam godina. Obojici je produžen pritvor, koji će trajati sve do upućivanja na izdržavanje kazne.

Kantonalni sud u Bihaću je istakao da iako su Bajić i Babić bili iznimno mladi i pod uticajem alkohola u vrijeme izvršenja zločina, nije se mogla više smanjiti kazna zatvora, s obzirom na veliki broj oštećenih osoba, koje su ostale bez očeva, majki i drugih članova porodice.

Bajić i Babić su oslobođeni obaveze plaćanja troškova postupka, a porodice ubijenih sa imovinskopravnim zahtjevima upućene su na parnicu.

Sudsko vijeće je istaklo da se izrečenim kaznama može postići svrha kažnjavanja s obzirom na mnogobrojnost oštećenih u ovom predmetu.

Bajić i Babić su kazali da su svjesno pristali na sporazum sa Tužilaštvom Unsko-sanskog kantona izrazivši kajanje i zamolivši porodice ubijenih da im oproste zbog toga što su uradili.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe na visinu kazne Vrhovnom sudu Federacije BiH.

Bajić i Babić su prvobitno optuženi sa Slobodanom Dragićem, Nenadom Bajićem i Mladenkom Vrtunićem. Dragić je nakon priznanja krivice osuđen na pet godina zatvora, a i Nenad Bajić je sklopio sporazum s Kantonalnim tužilaštvom u Bihaću.