BiH
0

Muhidin Bašić i Mirsad Šijak osuđeni na po sedam godina zatvora

Klix.ba
Sud BiH (Foto: Klix.ba)
Sud BiH (Foto: Klix.ba)
Muhidin Bašić i Mirsad Šijak proglašeni su krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i izrečena im je kazna od po sedam godina zatvora, saopćeno je iz Suda BiH.

Vijeće Apelacionog odjeljenja Odjela I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine otpremilo je 10. aprila 2014. godine drugostepenu presudu kojom je djelimično uvažena žalba Bašićevog branioca u pogledu pravilne primjene krivičnog zakona. U ostalom dijelu prvostepena presuda od 18. januara 2013. godine je ostala neizmijenjena.

Tužilaštvo BiH je iznijelo žalbe na presudu zbog odluke o krivičnopravnoj sankciji, predlažući Apelacionom vijeću da prvostepenu presudu preinači u pogledu izrečene kazne zatvora na način da se optuženim izrekne kazna zatvora u granicama propisanim za počinjeno krivično djelo srazmjerno težini počinjenog djela i stepenu krivične odgovornosti optuženih.

Branilac optuženog Bašića je izjavio žalbu zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, povrede krivičnog zakona, pogrešno i nepotpuno uvtrđenog činjeničnog stanja i odluke o krivičnopravnoj sankciji i troškovima krivičnog postupka, sa prijedlogom da se žalba uvaži i osporena presuda preinači i optužba odbije ili pak da vijeće žalbu uvaži, prvostepenu presudu ukine i odredi održavanje pretresa pred istim vijećem. Branilac optuženog Šijka je izjavio žalbu na prvostepenu presudu zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka i zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, sa prijedlogom da Apelaciono vijeće osporenu presudu preinači i optuženog oslobodi optužbe ili pak da presudu ukine, zakaže pretres i pred tim vijećem izvede iste dokaze.

Apelaciono vijeće je održalo javnu sjednicu 5. novembra 2013. godine na kojem su strane ostale kod pismeno iznijetih žalbenih razloga i odgovora. Vijeće je ispitalo žalbu u granicama žalbenih navoda, te je donijelo navedenu odluku, istaknuto je u obrazloženju Suda BiH.