BiH
55

Soldat, Đurić i Babić proglašeni krivim za zločine protiv čovječnosti

FENA
Sud BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sud BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon okončanja glavnog pretresa prvostepeno vijeće Odjela I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine izreklo je danas presudu kojom su optuženi Dragomir Soldat, Velemir Đurić i Zoran Babić proglašeni krivim za krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Optuženi Dragomir Soldat i optuženi Velemir Đurić su osuđeni na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od po 21 godinu.

U odnosu na optuženog Zorana Babića utvrđena je kazna dugotrajnog zatvora u trajanju od 21 godinu, dok se uzima kao ranije utvrđena kazna dugotrajnog zatvora u trajanju od 22 godine izrečena pravosnažnom presudom Suda BiH od 15. februara 2013.godine, pa mu se izriče jedinstvena kazna dugotrajnog zatvora u trajanju od 35 godina.

Optuženima će se u izrečenu kaznu uračunati vrijeme provedeno u pritvoru, a optuženom Zoranu Babiću i vrijeme koje je proveo na izdržavanju kazne po ranijoj pravosnažnoj presudi.

Optuženi su oglašeni krivim što su od kraja aprila 1992. godine do kraja septembra 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije Srpske republike BiH usmjerenog protiv nesrpskog civilnog stanovništva na području općine Prijedor, znajući za takav napad i znajući da njihove radnje čine dio tog napada, Dragomir Soldat, u svojstvu vojnog policajca 43. motorizovane brigade Vojske Republike Srpske, naređivao, počinio i pomagao, Velemir Đurić, u svojstvu pripadnika radne jedinice - Centar za obavještavanje, te Zoran Babić, u svojstvu rezervnog milicionera i pripadnika Prvog odjeljenja interventnog voda pri SJB Prijedor, počinili i pomagali progon nesrpskog civilnog stanovništva na političkoj, nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi s teritorije pod kontrolom vojske i policije Srpske republike BiH i to ubistvima nesrpskog stanovništva sela Čarakovo na dan 23.07.1992. godine.

Sud je, također, donio rješenje kojim su u odnosu na optužene Dragomira Soldata i Velemira Đurića određene mjere zabrane, i to zabrana napuštanja mjesta boravišta i zabrana putovanja, uz oduzimanje putnih isprava, zabranu izdavanja novih putnih isprava i zabranu korištenja lične karte za prelazak državne granice, saopćeno je iz Suda BiH.