{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Soldat, Đurić i Babić proglašeni krivim za zločine protiv čovječnosti

F
27.3.2014. u 16:22
55
3
Soldat, Đurić i Babić proglašeni krivim za zločine protiv čovječnosti
55
Soldat, Đurić i Babić proglašeni krivim za zločine protiv čovječnosti
Sud BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon okončanja glavnog pretresa prvostepeno vijeće Odjela I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine izreklo je danas presudu kojom su optuženi Dragomir Soldat, Velemir Đurić i Zoran Babić proglašeni krivim za krivično djelo zločini protiv čovječnosti.
Optuženi Dragomir Soldat i optuženi Velemir Đurić su osuđeni na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od po 21 godinu.

U odnosu na optuženog Zorana Babića utvrđena je kazna dugotrajnog zatvora u trajanju od 21 godinu, dok se uzima kao ranije utvrđena kazna dugotrajnog zatvora u trajanju od 22 godine izrečena pravosnažnom presudom Suda BiH od 15. februara 2013.godine, pa mu se izriče jedinstvena kazna dugotrajnog zatvora u trajanju od 35 godina.

Optuženima će se u izrečenu kaznu uračunati vrijeme provedeno u pritvoru, a optuženom Zoranu Babiću i vrijeme koje je proveo na izdržavanju kazne po ranijoj pravosnažnoj presudi.

Optuženi su oglašeni krivim što su od kraja aprila 1992. godine do kraja septembra 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije Srpske republike BiH usmjerenog protiv nesrpskog civilnog stanovništva na području općine Prijedor, znajući za takav napad i znajući da njihove radnje čine dio tog napada, Dragomir Soldat, u svojstvu vojnog policajca 43. motorizovane brigade Vojske Republike Srpske, naređivao, počinio i pomagao, Velemir Đurić, u svojstvu pripadnika radne jedinice - Centar za obavještavanje, te Zoran Babić, u svojstvu rezervnog milicionera i pripadnika Prvog odjeljenja interventnog voda pri SJB Prijedor, počinili i pomagali progon nesrpskog civilnog stanovništva na političkoj, nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi s teritorije pod kontrolom vojske i policije Srpske republike BiH i to ubistvima nesrpskog stanovništva sela Čarakovo na dan 23.07.1992. godine.

Sud je, također, donio rješenje kojim su u odnosu na optužene Dragomira Soldata i Velemira Đurića određene mjere zabrane, i to zabrana napuštanja mjesta boravišta i zabrana putovanja, uz oduzimanje putnih isprava, zabranu izdavanja novih putnih isprava i zabranu korištenja lične karte za prelazak državne granice, saopćeno je iz Suda BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: