Istraga u KCUS-u
198

Predmet Gavrankapetanović: Tužilaštvo provjerava i ugovor sa Sebijom Izetbegović

Piše: S. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu intenziviralo je istragu protiv bivšeg direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Farisa Gavrankapetanovića, koja je otvorena prije više od tri godine, nakon prijave Federalne uprave policije.

Kako je za Klix.ba potvrdila glasnogovornica Kantonalnog tužilaštva Sarajevo Azra Bavčić, postupajući tužilac aktivno radi na ovom predmetu u kojem se, pored Farisa Gavrankapetanovića, istraga vodi i protiv nekadašnje direktorice Stručne nemedicinske službe KCUS-a Muvedete Butmir-Čedić, danas savjetnice aktuelne direktorice Sebije Izetbegović.

Farisa Gavrankapetanovića je početkom januara 2014. saslušavao kantonalni tužitelj Ćazim Hasanspahić koji je dva mjeseca kasnije imenovan za tužitelja Tužiteljstva BiH.

Kako nezvanično saznajemo, nakon odlaska tužitelja Hasanspahića, nije bilo gotovo nikakvih pomaka u istrazi protiv Gavrankapetanovića i Butmir-Čedić, niti je Tužilaštvo poduzimalo bilo kakve konkretne radnje. Po dolasku Dalide Burzić na funkciju glavne sarajevske tužiteljice, Kantonalno tužilaštvo je ponovo započelo rad na tom predmetu.

Odabranim ljekarima i plaće i honorari

Faris Gavrankapetanović je osumnjičen da je počinio krivična djela zloupotrebe službenog položaja ili ovlasti, nesavjesno poslovanje i krivično djelo povrede ravnopravnosti u zapošljavanju.

Protiv njegovih suradnica Muvedete Butmir-Čedić, Munevere Mrzić te Ibrahima Ramića, istraga je otvorena zbog sumnje da su počinili krivično djelo zloupotrebe službenog položaja ili ovlasti, nesavjesnog poslovanja i sklapanja štetnog ugovora.

Prema navodima iz prijave koju je Federalna uprava policije protiv Farisa Gavrankapetanovića podnijela krajem 2013. godine, njega se između ostalog teretilo i da je sebi i svojim najbližim suradnicima tokom 2008. i 2009. godine omogućio nezakonitu zaradu.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

U to vrijeme generalni direktor KCUS-a je, piše u policijskoj prijavi, potpisao menadžerske ugovore s tadašnjom direktoricom Stručne nemedicinske službe Muvedetom Butmir-Čedić, glavnom sestrom Suvadom Švrakić, ljekarima Sandrom Zubović, Mehmedom Gribajčevićem, Damirom Aganovićem, Mustafom Hirošem te aktualnom direktoricom Sebijom Izetbegović i njenom "vjernom pratiljom" Enrom Suljić, iako su svi pobrojani bili u radnom odnosu?!

Ugovori su primjenjivani retroaktivno, a na temelju njih su ljekarima, glavnoj medicinskoj sestri i direktorici Stručne medicinske službe Muvedeti Butmir-Čedić, uz redovne plaće, isplaćivani i honorari, čime je KCUS-u nanesena šteta.

Nakon što je Sebija Izetbegović 2013. imenovana za direktoricu Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš", za svoju je pomoćnicu za ekonomsko-finansijske poslove postavila Muvedetu Butmir-Čedić. U januaru prošle godine, kada je Sebija Izetbegović preuzela dužnost direktorice KCUS-a, Butmir-Čedić se u Klinički centar vratila kao njena savjetnica.

Kako je poslovao Faris Gavrankapetanović

Prema prijavi Federalne uprave policije, po kojoj Kantonalno tužilaštvo Sarajevo vodi istragu, Farisa Gavrankapetanovića se sumnjiči da je, suprotno Zakonu o javnim nabavkama, omogućio zaključivanje Ugovora o kupoprodaji CT aparata s firmom Medical iz Mostara vrijednog 936.000 KM.

Skupi je medicinski aparat kupljen u otvorenom postupku javnih nabavki, bez uvažavanja činjenice da je broj kvalificiranih kandidata manji od tri, čime je, kako se navodi u prijavi, Gavrankapetanović sebi i mostarskoj firmi pribavio imovinsku korist u neutvrđenom iznosu.

Faris Gavrankapetanović je, osim nezakonito sklopljenih menadžerskih ugovora s povlaštenim ljekarima, podsjetimo, bio osumnjičen i da je, opet suprotno Zakonu o javnim nabavkama, od kompanije IBS iz Sarajeva kupio računarsku opremu vrijednu viš od 436.000 KM te da je na isti način dogovarao usluge osiguranja objekta KCUS-a.

Protiv Gavrankapetanovića i njegovih suradnika Ibrahima Ramića i Munevera Mrzića istraga je otvorena i zbog sumnje da su bez ikakvih kriterija donosili odluke o službenim putovanjima uposlenika KCUS-a, dok je nekadašnji direktor i privatno i poslovno putovao o trošku Kliničkog centra, koristeći službeni automobil.

Gavrankapetanović je bio osumnjičen i da je u periodu od 2005. do 2009. zaposlio 260 radnika u Klinički centar.

Sve skupa je, prema nalazima istrage, bivši direktor Faris Gavrankapetanović ostavio KCUS u gubicima većim od 23 miliona KM, a njegovi su nasljednici na toj funkciji dugovanja samo nastavili uvećavati.