BiH
2

Predmet "Alijagić": Čeka se odluka Višeg privrednog suda u Banjoj Luci

SRNA
Pravobranilac Republike Srpske Slobodan Radulj očekuje da će Viši privredni sud u Banjoj Luci odmah po prijemu reagovati na žalbu Pravobranilaštva u predmetu "Alijagić", što bi u krajnjem slučaju trebalo da bude naredne sedmice.

Radulj je rekao Srni da je krajnje nezahvalno prognozirati kakva će biti odluka Višeg privrednog suda u Banjoj Luci, ali da Pravobranilaštvo Republike Srpske očekuje pozitivno rješavanje žalbe.

Pravobranilaštvo Republike Srpske najavilo je ranije žalbu Višem privrednom sudu u Banjoj Luci na rješenje Okružnog privrednog suda u Trebinju, kojim se odbija raniji prigovor Pravobranilaštva da presuđeni iznos od oko 305.000 KM na ime odštete za mašine izuzete u ratu iz radionice braće Alijagića bude tretiran kao unutrašnji dug.

"Riječ je o tome da Sud nije uvažio jednu specifičnost Zakona o unutrašnjem dugu koji je rekao da sve presude, sva sudska i vansudska poravnanja koja se tiču materijalne i nematerijalne štete koja je nastala od 19. maja 1992. do 19. juna 1996. godine predstavlja unutrašnji dug koji se realizuje izdavanjem obveznica", rekao je ranije Radulj Srni.

Račune općine Trebinje ponovo su blokirala braća Salih i Muamer Alijagić, jer su, nakon afere srebrnih elektroda, na naplatu došle stare mašine procijenjene na oko 305.000 KM.

Blokada računa uslijedila je zbog rješenja Okružnog privrednog suda u Trebinju kojim se odbija prigovor Pravobranilaštva Republike Srpske, Odsjek Trebinje, da ranije presuđeni iznos od oko 305.000 KM na ime odštete za mašine izuzete u ratu iz radionice braće Alijagića bude tretiran kao unutrašnji dug.

Ministarstvo finansija Republike Srpske ocijenilo je da je apsurdna odluka Suda da odbije prigovor Pravobranilaštva Republike Srpske u predmetu "Alijagić", jer se u skoro svim postupcima u vezi sa ratnom odštetom primjenjuje Zakon o unutrašnjem dugu Republike Srpske kao leks specijalis.