{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Birač izgubio još jednu firmu: Litvanci blokirali i Mehaniku

F
23.10.2013. u 14:49
2
26
Birač izgubio još jednu firmu: Litvanci blokirali i Mehaniku
2
Birač izgubio još jednu firmu: Litvanci blokirali i Mehaniku
Litvanska banka Ukio Bankas blokirala je bankarske račune i dobila sudsko odobrenje da zaplijeni svu pokretnu i nepokretnu imovinu Mehanike Zvornik, druge kćerke firme Fabrike glinice Birač, radi naplate 154 miliona KM potraživanja.
Nakon Alumine, time je Okružni sud u Bijeljini donio istovjetno rješenje o izvršenju kojim se blokiraju računi i imovina i Mehanike Zvornik.

Sud je donio dva rješenja o izvršenju, čije detalje je danas objavio banjalučki portal Capital.ba, i to za blokadu računa Mehanike u Balkan Investment banci i za procjenu vrijednosti i prodaju nekretnina Mehanike, te drugo za prodaju pokretnih stvari.

Ukio Bankas je odobreno da svoj dug namiri prodajom hektara zemljišta čiji je vlasnik Mehanika, te između ostalog i određenih postrojenja: pumpne stanice crvenog mulja, pretovarnog čvora, galerije transporta, skladišta sode, odjeljenja mokrog mljevenja i fabričkog kruga površine 3.750 kvadratnih metara.

Protiv ovog rješenja se može uložiti prigovor u roku od osam dana, ali on ne odgađa izvršenje.

Ukio Bankas polaže pravo na sve pokretne stvari Mehanike od bojlera, ormara, aparata za varenje, presa, transmitera, viljuškara, do kamiona i autodizalica.

Za razliku od prethodnog rješenja o izvršenju za Aluminu, koji je donijela sutkinja Okružnog suda Bijeljina Slobodana Krstić, koju su zbog toga ovih dana zvaničnici RS-a i Fabrike Birač oštro kritikovali, novo rješenje potpisuje lično predsjednica Okružnog suda Bijeljina, sutkinja Nada Majinović.

Obrazloženje i osnov i za ovo rješenje o izvršenju je istovjetno.

Sud je odluke donio na osnovu izvršne notarske isprave i više ugovora o kreditima za čije vraćanje je bila založena kompletna imovina, ne samo Mehanike i Alumine, već i Rudnika boksita Srebrenica i Alusila.

Izvršno rješenje za blokadu računa i imovine Rudnika i Alusile se očekuje ovih dana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: