{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predložen sporazum o izručivanju kriminalaca na Balkanu

A
10.10.2012. u 17:55
35
5
Predložen sporazum o izručivanju kriminalaca na Balkanu
35
Predložen sporazum o izručivanju kriminalaca na Balkanu
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici u Sarajevu utvrdilo je pojedinačne prijedloge ugovora o izručenju između Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.
Za bh. potpisnika predložen je ministar pravde BiH Bariša Čolak.

Ugovorom o izručenju između BiH i Hrvatske previđa se mogućnost međusobnog izručivanja državljana obje zemlje u slučajevima krivičnih dijela korupcije, organiziranog kriminala i pranja novca za koja je zapriječena kazna zatvora u trajanju od četiri godine.

Odredbe ovog ugovora se ne odnose na krivična djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, kao ni na djela počinjena prije potpisivanja navedenog ugovora.

Prema ugovorima o izručenju između BiH i Srbije, odnosno BiH i Crne Gore, bit će omogućeno međusobno izručenje državljana neke od tri države, a koji su odgovorni za krivična djela organiziranog krminala, korupcije i pranje novca. Izručenje će se primjenjivati i za ostala teška krivična djela, odnosno teške oblike krivičnih djela, za koja je propisana kazna zatvora u trajanju od najmanje pet godina ili teža kazna.

Izuzetak su krivična djela protiv čovječnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom, na koja se ne primjenjuju odredbe ovih ugovora. Ministarstvo pravde će ove prijedloge uputiti Predsjedništvu Bosne i Hercegovine u daljnju proceduru.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: