{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH i Hrvatska potpisali ugovor o izručivanju bjegunaca s dvojnim državljanstvom

29.11.2012. u 08:56
3
5
BiH i Hrvatska potpisali ugovor o izručivanju bjegunaca s dvojnim državljanstvom
3
BiH i Hrvatska potpisali ugovor o izručivanju bjegunaca s dvojnim državljanstvom
Bariša Čolak
Hrvatski ministar pravosuđa Orsat Miljenić i ministar pravde Bosne i Hercegovine Bariša Čolak potpisali su u zagrebačkom hotelu Westin međudržavni Ugovor o izručenju okrivljenika za najteže oblike kriminala - organizirani kriminal i korupciju.
Riječ je o počiniteljima najtežih krivičnih djela koji dvojno hrvatsko i bosanskohercegovačko državljanstvo koriste kako bi bijegom u BiH izbjegli krivični progon pokrenut protiv njih u Hrvatskoj i obrnuto. Ugovor je stupio na snagu u trenutku stavljanja ministarskih potpisa.

Državljanstvo više neće biti zaštita za najteža krivična djela, utvrdili su ministri Čolak i Miljenić prilikom potpisivanja međudržavnog Ugovora. Međutim, Ugovor ima niz ograničenja: jedan od njih je da se neće primjenjivati na bjegunce protiv kojih je pokrenut krivični progon za najteža krivična djela prije stupanja na snagu ovog Ugovora.

Ugovor će se odnositi samo na one koji pobjegnu u susjednu državu nakon potpisivanja ovog Ugovora.

Drugo ograničenje je da se neće odnositi na okrivljenike za ratne zločine, a isto ograničenje ima i Ugovor o izručenju između Hrvatske i Srbije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: