Tužilaštvo KS
18

Predložen pritvor za uhapšene u akciji "Brist", traži se zabrana rada za jednog policajca

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva KS predložio je Općinskom sudu u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora za 11 osoba uhapšenih u akciji kodnog naziva "Brist".

Kako je rekla portparolka Tužilaštva KS Azra Bavčić, za devet osoba je predložen pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, prikrivanje dokaza i opasnosti zbog ponavljanja krivičnog djela, dok je za dvije osobe pritvor predložen zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela. Među njima je i jedan policijski službenik.

Predložene su i mjere zabrane obavljanja policijskog posla za drugog policijskog službenika.

Podsjetimo, akciju "Brist" proveli su pripadnici MUP-a KS i HNK koji su priveli 18 osoba koje se sumnjiče da su od 2013. do 2017. organizirali i vršili nezakonitu sječu državne i privatne šume na području Kantona Sarajevo i Hercegovačko-neretvanskog kantona. Nakon nezakonite sječe šume vršeno je izvlačenje i nezakonita preprodaja drveta u enormnim količinama.

Među uhapšenima su i dvojica policajaca koji su im omogućavali nesmetan transport.

Uhapšenima se na terete stavlja više krivičnih djela među kojima su udruživanje radi činjenja krivičnih djela, zloupotrebu položaja, krivotvorenje isprave, šumsku krađu i nedozvoljenu trgovinu.

Akciji je prethodila višemjesečna istraga Tužilaštva Kantona Sarajevo.