BiH
0

Predložen pritvor za osumnjičene u akciji "Global"

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilaštvo BiH je, nakon ispitivanja osumnjičenih, uputilo prijedlog za određivanje mjere pritvora za ukupno osam lica lišenih slobode u okviru policijske akcije "Global".

U saopštenju Tužilaštva BiH navodi se da se prijedlog pritvora od 30 dana odnosi na osumnjičene Dragišu Brnića, Nevena Stanića, Duška Spasojevića, Edina Dugalića, Milana Kostića, Mirsada Čukuriju, Krstana Ninkovića i Zdravka Dikića.

Ova lica su osumnjičene da su počinila krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama.

Prema obrazloženju tužioca, mjera pritvora je predložena zbog opasnosti od bjekstva, osnovane bojazni da bi osumnjičeni boravkom na slobodi, u nastojanju da ometu i onemoguće vođenje krivičnog postupka protiv njih, uništili ili sakrili dokaze i tragove važne za krivični postupak, te izvršili uticaj na svjedoke i saučesnike.

Tužilac ističe da postoji i opravdana sumnja da bi osumnjičeni, ukoliko bi se našli na slobodi, mogli ponovo izvršiti neko od krivičnih djela koja im se stavljaju na teret, a pritvor je predložen i zbog opštih okolnosti izvršenja krivičnog djela koje su izazvale uznemirenje javnosti u BiH.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim policijskim agencijama, nastavlja istragu u ovom predmetu, napominje se u saopštenju.

U jučerašnjoj policijskoj akciji "Global" u Banjaluci je uhapšeno pet lica, a u Sarajevu tri. Akciju su proveli pripadnici MUP-a Srpske uz pomoć MUP-a Kantona Sarajevo, a u kordinaciji Tužilaštva BiH.

Tokom ove međunarodne policijske akcije, u Mađarskoj je zaplijenjeno oko 610 grama kokaina, u Sloveniji 3,5 kilograma marihuane, u BiH je izvršeno više pljenidbi kokaina i marihuane od uličnih dilera, a u Hrvatskoj je oduzeto 15.000 evra.

Akcija "Global" realizuje se paralelno u koordinaciji sa MUP-om Republike Srpske i u Sloveniji.

Policija je operativnim radom došla do saznanja da je organizovana grupa lica sa područja Slovenije, Crne Gore i BiH organizovala neovlašteni međunarodni promet kokaina sa područja Holandije i Danske prema zemljama centralne i istočne Evrope.