Crna hronika
8

U akciji "Global" u BiH oduzeto sedam vozila, dva pištolja i novac

FENA
U okviru akcije kodnog naziva "Global" danas je u Bosni i Hercegovini lišeno slobode osam osoba, te izvršeni pretresi više stambenih objekata, preduzeća i ugostiteljskih objekata u vlasništvu osumnjičenih (13 u Banjoj Luci, a četiri u Sarajevu). Pronađeno je i oduzeto sedam vozila, dva pištolja i veća količina novca.

Također, kroz dosadašnju istragu u operativnoj akciji "Global" izvršena je zapljena oko 610 grama opojne droge kokain u Mađarskoj i oko 3,5 kg marihuane u Sloveniji, više zapljena kokaina i marihuane od uličnih dilera na području BiH te 15.000 eura u Hrvatskoj, saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS).

Policija RS-a, uz pomoć MUP-a Kantona Sarajevo i u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Slovenije provodi ovu operativnu akciju, a pod nadzorom i koordinacijom Tužilaštva BiH, zbog krivičnog djela "ogranizovani kriminal", a u vezi s krivičnim djelom "neovlašteni promet opojnih droga".

Provođenjem navedene operativne akcije došlo se do saznanja da organizovana grupa osoba s područja Slovenije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine organizuje neovlašteni međunarodni promet opojne droge kokain sa područja Kraljevine Holandije i Danske prema zemljama centralne i istočne Evrope, dok istovremeno koristeći se istim krijumčarskim kanalima navedena organizovana kriminalna grupa vrši neovlašteni međunarodni promet marihuane sa područja Crne Gore, preko Bosne i Hercegovine i Slovenije prema zemljama zapadne Evrope.

Također, istovremeno i u koordinaciji sa MUP-om Republike Srpske akcija "Global" se realizacije paralelno i u Sloveniji.

Akcija se vodi u saradnju s Hrvatskom, Slovenijom, Crnom Gorom, Mađarskom, Češkom, Holandijom, Danskom i Švedskom.