BiH
49

Predizborna kampanja počinje danas, mjesec obećanja i maksimalnog eksponiranja političara i stranaka

Piše: S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tačno je mjesec dana do lokalnih izbora i prilike za građane da izaberu rukovodioce na lokalnim novoima u narednom četverogodišnjem periodu. Predizborni karavan zvanično počinje danas i traje do 1. oktobra do 7 sati, kada će nastupiti izborna šutnja.

Građani će u predstojećim izborima birati općinske načelnike, vijećnike u općinskim vijećima, odbornike u općinama u Republici Srpskoj i gradonačelnike.

Na predstojećim lokalnim izborima u BiH bit će ukupno 417 kandidata za općinske načelnike ili gradonačelnike, ali je među njima samo 26 žena, odnosno 6,2 posto.

Nakon okončanja procesa ovjere prijava političkih stranaka, nezavisnih kandidata, kandidata predstavnika nacionalnih manjina, koalicija i listi nezavisnih kandidata ukupno je ovjereno 455 političkih subjekata.

Ovjerene su 103 političke stranke, 171 nezavisni kandidat, 52 kandidata predstavnika nacionalnih manjina u ime 52 grupe građana, 6 kandidata predstavnika nacionalnih manjina u ime 6 udruženja građana, 106 koalicija i 17 listi nezavisnih kandidata.

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) Ahmet Šantić jučer je podsjetio na izborna pravila kazavši da ima ovlaštenje da izrekne kaznu i do 200.000 KM ukoliko neko od kandidata bude koristio nedozvoljenu retoriku, koja može podsticati na nedizvoljeno ponašanje.

Ukupan iznos novca koji se može potrošiti u izbornoj kampanji iznosi 28 miliona 158 hiljada KM za sve političke subjekte, a Šantić je podsjetio sve subjekte da se striktno pridržavaju pravila koja regulišu sistem finansiranja.

Pred građanima je da dobro sagledaju političke programe koji im se nude te da svakako iskoriste svoje biračko pravo i 2. oktobra direktno utječu na izbor svojih političkih predstavnika. Uostalom, građanima se ta prilika na lokalnom nivou pruža svake četiri godine