Rasprava u UN-u
88

Pred Vijećem sigurnosti planirano obraćanje Alkalaja, a nije isključen ni govor ministrice Turković

S. H.
Ambasador Sven Alkalaj i ministrica Bisera Turković
Ambasador Sven Alkalaj i ministrica Bisera Turković
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) zasjedat će danas u New Yorku (oko 20 sati po bh. vremenu), a jedna od tema je i Bosna i Hercegovina.
Na stolu su dva vrlo važna pitanja. Prvo je produženje misije EUFOR-a u našoj zemlji na još jednu godinu, što bi se prema najavama trebalo produžiti s obzirom da ni Rusija ne bi trebala blokirati to pitanje. U suprotnom dobili su jasne signale da bi umjesto EUFORA u BiH mogle i NATO trupe.

Druga tema je izvještaj visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta. On se vjerovatno neće obratiti upravo zbog protivljenja Rusije, ali će njegov izvještaj biti tema rasprava. U tom kontekstu očekuje se da će se obratiti ambasador BiH pri UN-u Sven Alkalaj. Prema našim saznanjima njegovo obraćanje će sadržavati i kritiku prema visokom predstavniku zbog nametnutih izmjena izbornog zakona i Ustava FBiH 2. oktobra.

Koliko će Alkalaj pred Vijećem sigurnosti kritikovati Schmidtove poteze nije poznato, ali je izvjesno da se pored Alkajala obrati i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković. Tu informaciju je objavila Istraga, a tim povodom kontaktirali smo ministarstvo. Međutim, nismo dobili potvrdu d aće se obratiti i Turković. Formalno i Turković bi trebala dobiti odobrenje Predsjedništva, odnosno predsjedavajućeg. Međutim, primjeri iz prošlosti govore da to nije uvijek bio slučaj.

A zašto bi se Turković večeras obratila? Jedna od teza je da želi amortizirati eventualne kritike Alkalaja prems Schmidtu te tim povodm iznijeti viđenje situacije u BiH sa svoje pozicije. U svakom slučaju Schmidt i njegove odluke večeras će biti tema rasprave, a kako će se bh. delegacija postaviti, da li će se obratiti i ambasador i ministrica ili ne, ostaje da se vidi.

Ukoliko dođe do njihovog različitog tumačenja određenih procesa, to će neminovno poslati lošu poruku.