BiH
50

Prašina sa vrata Vijećnice se briše posljednji put, sve spremno za otvaranje

Piše: E.S.H.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Posljednje pripreme pred otvaranje sarajevske Vijećnice su u toku. U parku preko puta, Sarajevska filharmonija priprema večerašnji repertoar. Na Vijećnici se još jednom, posljednji put pred otvaranja briše prašina sa ogromnih vrata, koja će se večeras zvanično otvoriti za javnost 18 godina od početka obnove.

Svi užurbano rade, kako bi sve na vrijeme bilo spremno. U holu Vijećnice će u 17:30 sati biti organizovan zvanični prijem za više od 300 zvanica, a Sarajevska filharmonija će prva zasvirati u renoviranom prostoru najreprezentativnije građevine glavnog grada BiH.

Odsvirat će himnu Bosne i Hercegovine i Odu radosti - himnu Evrope, a kasnije, na koncertu ispred zgrade Vijećnice, Sarajlije će moći uživati u zvucima poznatih numera iz nezaboravnih filmskih klasika.

"Pripreme su u toku, zapravo sve je spremno. Orkestar je izuzetno uzbuđen. Sa filmskom muzikom smo izašli iz klasičnog repertoara. Prošle godine smo imali pozitivne reakcije na songove iz mjuzikla koje smo izvodili u Narodnom pozorištu, tako da smo se odlučili za klasike koje smo bezbroj puta čuli u filmovima", rekla je za Klix.ba Nina Granov, saradnica za propagandu Sarajevske filharmonije.

Podsjetila je da su USAID i BH Telecom osigurali besplatan bezični internet, tako da će svi koji večeras dođu na otvaranje moći učestvovati u programu, jer će biti u mogućnosti podijeliti fotografije prelijepe Vijećnice i videa sa otvaranja.

U parku preko puta Vijećnice, gdje će večeras biti održan koncert, postavljeni su i štandovi na kojima će građanima biti podijeljeni simbolični pokloni.

Podsjećamo, program počinje u 19:00 sati, u kojem će učestvovati 200 mladih sarajevskih kreativaca, kao i priznati sarajevski i bosanskohercegovački umjetnici.