Suzbijanje inflacije
26

Praksa Srbije i Hrvatske uskoro u RS-u: Proizvodi po sniženim cijenama, za neke marža nula posto

B. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić je najavio da će proizvodi po sniženim cijenama građanima u ovom bh. entitetu biti dostupni već početkom narednog mjeseca.

Šulić se, zajedno s pomoćnikom za resor trgovine Dušankom Tegeltija, sastao sa predstavnicima udruženja za zaštitu potrošača iz RS-a.

Na sastanku su se analizirale mjere za suzbijanje inflatornih kretanja u cilju poboljšanja kupovne moći potrošača u Srpskoj, te aktivnosti u realizaciji drugog koraka kampanje "Društveno odgovorni", koji će, uz trgovce, u ovoj fazi obuhvatiti i domaće proizvođače i distributere u RS-u

"Ministar Šulić informisao je predstavnike udruženja za zaštitu potrošača o zaključcima sastanka koji je krajem protekle nedjelje održan sa predstavnicima trgovaca, distributera i domaćih proizvođača, na kojem je dogovoreno da se u narednim danima definiše lista proizvoda koji će građanima Republike Srpske biti dostupni po značajno nižim cijenama", saopćeno je iz Ministarstva.

Dodaje se da će građanima proizvodi biti dostupni uz značajno nižu maržu, čak i maržu od nula posto, koje će se odreći svi učesnici u lancu snabdijevanja od proizvođača, preko distributera do krajnjih trgovaca.

Šulić je pozvao predstavnike udruženja za zaštitu potrošača da budu aktivan partner u sprovođenju ove kampanje i da na terenu prate realizaciju aktivnosti i uključenost privrednih subjekata, te informišu ministarstvo u slučaju uočenih nepravilnosti.

Ovakva praksa već se sprovodi u Srbiji, gdje je određena cijena za 33 osnovne životne namirnice, a od prošle sedmice i u Hrvatskoj gdje na spisku 30 artikala.