Nova arheološka lokacija u BiH
0

Prahistorijske monolitne ploče kod Bosanskog Petrovca

Sarajevo-x.com
Fondacija "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" registrirala je još jednu prahistorijsku arheološku lokaciju na tlu BiH. Na magistralnom putu Bihać - Sarajevo nalazi se uzvišenje Škrakića brdo koje ima komandni položaj u širokoj dolini. Na njemu se nalaze kamene ploče postavljene vertikalno. Zbog svojih dimenzija i mase mogu se okarakterisati kao monolitne ploče.

Osnivač Fondacije i inozemni član ruske Akademije prirodnih znanosti dr. Semir Osmanagić posjetio je lokaciju i pripremio preliminarni izvještaj. Najveći monolit ima impresivne dimenzije: visina mu je 239 cm, širina 90 cm, a debljina 14 cm. Monolit je usađen u zemlju pod uglom od 90 stepeni.

S obzirom na činjenicu da još uvijek stoji stabilno, može se pretpostaviti da je u zemlji oko jedna trećina njegove ukupne visine. Pretpostavlja se da su originalne dimenzije monolita bile oko 360x90x20cm što bi dalo procjenjenu masu od 1.400 kg!

Pravilna geometrija monolita je uočljiva: obje površine prednje i zadnje strane su ravne. Kompas pokazuje orijentaciju široke prednje strane prema istoku, odnosno zadnje strane prema zapadu. Monolit je čitav dan izložen sunčevim zrakama. Na monolitu nema nikakvih vidljivih uklesanja koja bi upozoravala da je riječ o nadgrobnom spomeniku od Ilira, preko antičkog Rima do današnjih dana.

U radijusu od petnaest metara nalazi se ukupno jedanaest vidljivih kamenih monolita. Pet ih je još uvijek osnovom ukopano u zemlju, a šest ih je palo ili su izvađeni tokom vremena. Ukupno se na ovom lokalitetu nalazi desetak tona kamenih monolita.

Po kazivanju mještana ovdje nikada nisu vršena nikakva arheološka istraživanja. Prilikom gradnje magistralnog puta 1970-ih godina graditelji su skrenuli put od predviđene trase desetak metara u stranu da ne bi oštetili ove monumente.

Na lokalitetu su tada vršena geološka sondažna bušenja i pronađena je voda. Tada su dinamitom razbili dio ovog uzvišenja i voda je iscurila. Uzvišenje se posljednih decenija povremeno koristi i kao deponija smeća.

U svom izvjestaju dr. Osmanagić zaključuje da je riječ o naprednoj kulturi koja je bila u stanju prenositi kamene ploče masivnije od jedne tone. Pravilna orijentacija i perfektno usađivanje u zemlju monolita govori o astronomskom i građevinskom umijeću. Nepostojanje natpisa koje bi ih pripisalo nekoj od znanih kultura vjerovatno nas vodi nekoliko milenijuma u prošlost.

Ovaj arheološki lokalitet kod Bosanskog Petrovca nije bio dosada evidentiran kao kulturna baština BiH.