BiH
5

Poznate prve zvanične cijene: Za put u Brazil od 2.890 do 4.190 eura

Piše: J. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nakon obavljenog žrijeba grupa Svjetskog nogometnog prvenstva, pojedine bh. turističke agencije objavile su cijene aranžmana za putovanje na jednu ili tri utakmice grupne faze Mundijala.

Zmajevi će svoju prvu i historijsku utakmicu na Mundijalu igrati protiv Argentine na legendarnoj Marakani u Rio de Janeiru. Ukoliko želite putovati u Brazil sa agencijom VTA i gledati samo ovu utakmicu, morat ćete izdvojiti 2.890 eura. Aranžman uključuje povratni let na relaciji Sarajevo - Istanbul - Rio de Janeiro, sedam noćenja u gradu Karioka sa doručkom.

Druga ponuda ove agencije odnosi se na praćenje reprezentacije BiH u sve tri utakmice grupne faze (Argnetina, Iran i Nigerija). Za ovo zadovoljstvo morat ćete izdvojiti 4.199 eura. U 16-dnevni aranžman je uključen let Sarajevo - Istanbul - Rio de Janeiro, smještaj u hotelima sa doručkom, avionske karte do gradova Cuiaba i Salvador odakle je planiran povratak u glavni grad BiH. Kako su nam kazali u VTA agenciji, u cijene nisu uključene ulaznice za utakmice.

"Planiramo još jedan aranžman za one koji nisu u mogućnosti priuštiti dva navedena aranžmana. Naš interes je da što više bh. građana ode u Brazil i prati bh. reprezentaciju. Nakon što smo jučer zvanično objavili ponude, oko desetak ljudi je već rezervisalo svoj put na Mundijal. Interesovanja ima i očekujemo da će sa nama putovati oko 300 građana", kaže nam Adnan Terzić iz VTA agencije.

On dodaje da su cijene smještaja u Brazilu poskupjele za više od 400 posto. Ukoliko se do 1. januara bukiraju aranžmani, popust na postojeće cijene trebao bi biti oko 200 eura.

U agenciji Sol Azur & Buena Vista također pripremaju aranžman za putovanje u Brazil s tim da će njihovi putnici ka Rio de Janeiru navjerovatnije putovati čarter letom iz nekog od evropskih gradova.

"Definitivne aranžmane ćemo imati negdje iza Nove godine. Sad su cijene veoma visoke. Naše kolege koji su zaduženi za izradu programa su u kontaktu sa tour-operatorima u Riju tako da će se prvi aranžmani pojaviti tek početkom naredne godine", kaže Samer Rešidat iz agencije Sol Azur & Buena Vista.

Također, aranžmani za putovanje u Brazil uveliko se pripremaju agenciji Golden Tours i Centrotoursu, zvaničnoj turističkoj agenciji Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine koja od 2009. godine u kontinuitetu organizuje putovanja na sve utakmice nogometne reprezentacije BiH.

Grupna faza Mundijala traje od 12. do 26. juna, nakon čega slijedi pauza. Zmajevi će na svojoj premijernoj utakmici na jednom velikom takmičenju igrati protiv favorizovanih Argentinaca predvođenih Leom Messijem. Utakmica će se igrati 15. juna na Marakani u Rio de Janeiru.

Šest dana kasnije, protivnici Zmajeva bit će Nigerija. Ova utakmica se igra na Areni da Baixada u Curitibi. Posljednju utakmicu grupne faze, a nadamo se ne i Mundijala, BiH će igrati protiv Irana na stadionu Mineirao u Belo Horizonteu.

Šesnaest najboljih selekcija nastavlja takmičenje od 28. juna do 1. jula. Četvrtfinale je planirano za 4. i 5. juli, dok će polufinalne utakmice biti odigrane 8. i 9. Grandiozno finale odigrat će se u Rio de Janeiru 13. jula, čime će biti završeno Svjetsko nogometno prvenstvo.