BiH
73

Poznat uzrok eksplozije u fabrici papira Natron Hayat

Klix.ba
Nakon eksplozije u Maglaju, usljed koje je smrtno stradala jedna osoba, vještak Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona zaključio je vjerovatni uzrok nesreće.

U firmi Natron-Hayat Maglaj 26. juna 2016. godine u ranim jutarnjim satima, tačnije u 07:23, došlo je do eksplozije u lužnom kotlu. Uviđajna ekipa koju je imenovalo Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona potom je izašla na teren, a vještak je svoj uviđaj obavio tokom ove sedmice.

"Ovlašteni sudski vještak sa uviđajnom ekipom je nakon pribavljanja osnovnih informacija, uvida u dokumentaciju i uviđaja na mjestu nesreće utvrdio da je zbog pucanja kotlovske cijevi došlo do prodora vode u ložište kotla, koja je došla u kontakt sa talinom (lužina visoke temperature), usljed čega je došlo do eksplozije", tvrde iz Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona.

Podsjećamo, od primljenih sedam pacijenata, nakon tragičnog događaja jedna je osoba preminula, jedna je puštena kući odmah nakon prijema, a 27. jula dva pacijenta su nakon promatranja otišla na kućno liječenje.

Tri osobe su hospitalizirane u službi za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju.