BiH
56

Pozivanjem članova Predsjedništva BiH u Beograd Vučić pravi diplomatski ispad

Piše: E. Mušinović
Vučić sa članovima Predsjedništva BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vučić sa članovima Predsjedništva BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Premijer Srbije Aleksandar Vučić pozvao je članove Predsjedništva BiH u zvaničnu posjetu Beogradu, a sva tri člana potvrdila su svoj dolazak. Na nivou diplomatskog ispada je činjenica što je kolektivne šefove BiH u zvaničnu posjetu pozvao premijer, a ne predsjednik države.

Poštivanje diplomatskih praksi nije karakteristika vanjskih politika zemalja Jugoistočne Evrope.

Na nivou diplomatskog ispada je činjenica da je srbijanski premijer Aleksandar Vučić, a ne predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, pozvao članove Predsjedništva BiH u zvaničnu posjetu Beogradu što se u diplomatskim krugovima smatra uvredom digniteta zvaničnika.

Vučić je u pismu članovima Predsjedništva BiH naveo da ih poziva "polazeći od uvjerenja da su naše dvije zemlje čvrsto i trajno opredijeljene da jačaju međusobne bilateralne odnose i da sva otvorena pitanja rješavaju u neposrednom dijalogu i duhu dobrosusjedstva, a na dobrobit građana dvije zemlje".

Ipak činjenica je da bi u kontekstu saradnje logičnije bilo da je Vučić uputio poziv predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću koji u praksu obnaša dužnost premijera BiH. Zvizdić ima mnogo veće ovlasti da u dogovoru s Vučićem pospiješi realnu saradnju država. Podsjećamo, Ivanić, Čović i Izetbegović kolektivno su zaduženi za vođenje vanjsku politike BiH. 

Ipak, sva tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine sljedeće sedmice putuju u Beograd.

Logično bi bilo da je Vučić u zvaničnu posjetu pozvao Zvizdića

Zanimljiv je podatak da se Srbija prema kolektivnim šefovima BiH odnosi identično kao prema predsjedniku entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku ako uzmemo u obzir da Vučić na identičan način tretira i poziva Dodika u zvaničnu posjetu Beogradu. Vučić očito ne pravi distinkciji između Dodika koji je predsjednik samo jednog administrativno-teritorijalnog dijela BiH i članova Predsjedništva BiH koji predstavljaju nezavisnu i suverenu državu BiH.  

Na drugu stranu, bh. političari uvažavaju i Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića. Pozive za posjetu Vučića i Nikolića BiH uputili su članovi Predsjedništva BiH, a ne predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Postavlja se pitanje zbog čega naši lideri smatraju da su Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić cjenjeniji od njih samih. 

Stare "prakse": Lagumdžija se ušetao u salu u toku govora Baracka Obame

Podsjećamo, 2013. godine diplomatski skandal izazvao je i tadašnji ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.

Lagumdžija se naime tada nije pojavio na otvaranju zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, a propustio je i govor generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona.

Također, tadašnji ministar vanjskih poslova BiH nije došao ni na govor predsjednika Generalne skupštine UN-a Johna W. Ashea, a "kap koja je prelila čašu" bila je kada je u prostoriju ušao na pola govora predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Baracka Obame.

Da poznavanje osnova vanjske politike nije jača strana ni susjednoj Srbiji, nedavno je dokazao i predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić.

Srbijanski predsjednik poslao je 2. jula pismo britanskoj kraljici Elizabethi u povodu inicijative Londona da se u Vijeću sigurnosti usvoji Rezolucija o Srebrenici i zatražio povlačenje toga dokumenta iako kraljica nema ingerencija da se miješa u poslove britanske Vlade.

Diplomatski skandali nisu zaobišli ni bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića koji je na jednom sastanku u Egiptu 2014. godine pokazao znak "Rabia", koji je postao simbol protesta u Egiptu.

Ubrzo nakon toga nezadovoljni potezima bošnjačkog člana Predsjedništva BiH egipatsko Ministarstvo vanjskih poslova obavilo je razgovor sa otpravnikom poslova u Ambasadi BiH u toj zemlji Muhamedom Čengićem na kojem su ga upozorili da BiH ne smije da se miješa u unutrašnje poslove Egipta.