BiH
437

Članovi Predsjedništva BiH prošetali Beogradom, Vučić naručio Izetbegoviću pjesmu

Piše: Er. M.
Foto: Blic.rs
Foto: Blic.rs
Članovi Predsjedništva BiH prošetali su se centralnom gradskom ulicom u Beogradu, Knez Mihailovom, zajedno sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i tako završili posjetu glavnom gradu Srbije.
Foto: Blic
Foto: Blic

Mjere sigurnosti na beogradskim ulicama bile su na najvišem nivou, a šetnju je pratilo nekoliko stotina novinara.

Nakon ručka sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem članovi kolektivnog bh. Predsjedništva počeli su šetnju Beogradom obilaskom zgrade Geozavoda i razgledanjem makete Beograda na vodi u pratnji Vučića i gradonačelnika Siniše Malog.

Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić zastali su u Knez Mihailovoj ulici kako bi se osvježili, a Vučić je za Izetbegovića naručio pjesmu "Sarajevo ljubavi moja".

Tokom današnje posjete bh. delegacije Srbiji nije zabilježen niti jedan incident, a lideri obje države poručili su kako prošlost treba ostaviti historičarima, te da je njihov zadatak da rade na osiguravanju bolje i prosperitetnije budućnosti građanima BiH i Srbije.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović tražio je da se sastanak održi u Beogradu kako bi mogao da vidi reakcije Beograđana.

"Namjerno sam tražio da se sastanak ne održi u Karađorđevu, ne mimo naroda, već baš u Beogradu, baš da prošetam Knez Mihailovom ulicom i da se izložim tome i da saznam kakva je reakcija građana", kazao je Izetbegović.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

U kontekstu političkih odnosa BiH i Srbije ovo je jedna od značajnjih posjeta s obzirom da je ovo prva zvanična posjeta bh. političara nakon napada na Aleksandra Vučića u Potočarima, a na kojoj su delegacije uspjele smiriti zategnute međudržavne odnose.

Vučić je poručio kako ni po koju cijenu neće biti ugroženi dobri odnosi Srbije i BiH koji su ključ stabilnosti Jugoistočne Evrope.