BiH
42

Članovi Predsjedništva BiH danas u posjeti Srbiji: U centru interesovanja dolazak Izetbegovića

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić danas će posjetiti Srbiju. Građani obje zemlje očekuju da će lideri uspjeti relaksirati odnose između Srbije i BiH koji su garant stabilnosti Jugoistočne Evrope.

Ovo je prva posjeta bh. političara nakon napada na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima, koja bi trebala imati za cilj relaksaciju odnosa i spuštanje tenzija između BiH i Srbije.

U posebnom centru interesovanja srbijanske javnosti jeste posjeta bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića koji se našao u nimalo zavidnoj situaciji nakon napada na srbijanskog premijera Aleksandra Vučića na obilježavanju 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

Izetbegović je ubrzo izjavio da je osramoćen te da su Bošnjaci gostoprimljiv narod. Odmah nakon incidenta pokušao je nekoliko puta kontaktirati srbijanskog premijera koji nije odgovarao na pozive taj dan.

Razumno je reagovao i Vučić koji je na vanrednoj konferenciji za medije rekao kako mu je žao što se sada priča o budalama koje su ga napale, a ne priča o samom događaju i nevinim žrtvama u Srebrenici.

"Komšije, prijatelji Bošnjaci, pružam vam ruku iskreno, a ne brinite za budale koje su u ovom učestvovale, takvih ima svuda", kazao je Vučić.

Tročlano Predsjedništvo BiH danas će u Srbiji čuvati više od dvije hiljade policajaca, a kako je saopćeno mjere sigurnosti danas će biti podignute na najviši nivo.

Vučić je u ponedjeljak telefonski pozvao Izetbegovića kako bi finalizirali stavove u vezi s temama o kojima bi trebalo biti raspravljano u toku današnje posjete.

Od ove posjete očekuje se mnogo, a prije svega smirivanje zategnutih međudržavnih odnosa jer svako političko distanciranje zvaničnog Sarajeva i zvaničnog Beograda za rezultat ima podizanje etničkih tenzija u obje države.