{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poziv na svehrvatsko jedinstvo

S
6.2.2010. u 19:59
0
17
Poziv na svehrvatsko jedinstvo
0
Poziv na svehrvatsko jedinstvo
Glavni odbor HDZ-a 1990 zaključio je na današnjoj sjednici da bi u cilju poboljšanja neravnopravne pozicije hrvatskog naroda u BiH sve hrvatske stranke trebalo da postignu dogovor o zajedničkom kandidatu za člana Predsjedništva BiH na predstojećim opštim izborima u BiH.
Predsjednik stranke Božo Ljubić rekao je novinarima da će HDZ 1990 otvoreno inicirati razgovore o zajedničkom kandidatu sa ostalim političkim strankama, ako BiH zadrži direktni način izbora članova Predsjedništva.

On je najavio da je Glavni odbor razgovarao i o mogućnost održavanja preliminarnih izbora na kojima bi se hrvatski narod izjasnio o zajedničkom kandidatu.

Portparol HDZ-a 1990 Veso Vegar rekao je Srni da je Glavni odbor istakao i mogućnost da hrvatske stranke zajednički nastupe i na listama za parlamente BiH i entiteta, obrazloživši to činjenicom da Hrvatima zbog svoje malobrojnosti do sada nisu uspijevali osigurati dovoljan broj zastupnika u zakonodavnim tijelima vlasti.

Glavni odbor HDZ 1990 smatra da je nužno izvršiti korijenite promjene ustavnih rješenja i Izbornog zakona BiH, a za početak, osim provođenja odluke Evropskog suda za ljudska prava, izmijeniti odredbe koje diskriminušu konstitutivne narode.

Na današnjoj sjednici formiran je i Izborni štab HDZ-a 1990 koji će idućih mjeseci aktivno raditi u predizbornoj kampanji za predstojeće oktobarske opšte izbore.

Ljubić je rekao da je cilj ove stranke jasan - da i nakon ovih izbora HDZ 1990 zadrži vodeću političku ulogu u predstavljanju Hrvata u BiH.

Govoreći o Zakonu o prebivalištu, koji je ovih dana u proceduri u Saboru Hrvatske, Ljubić je rekao da je HDZ 1990, preko svojih zastupnika u Saboru, ovaj zakon uspio iz hitne prevesti u redovnu proceduru, čime se, kako je naveo, dobilo dodatno vrijeme za djelovanje s ciljem da ljudi zadrže svoja prava koja su stekli po osnovu prebivališta u Hrvatskoj i da se ne vezuju isključivo za prebivalište.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: