Akcija u Kantonu Sarajevu
0

Poziv na peticiju "Stop majorizaciji Hrvata"

SRNA
Predstavnici Koordinacije udruženja HVO-a Kantona Sarajevo i svih hrvatskih stranaka na području kantona pozvali su Hrvate i ostale dobronamjerne građane Sarajeva i BiH da potpisivanjem peticije "Stop majorizaciji Hrvata u BiH" od 10. do 20. februara daju podršku rješavanju ustavnih pitanja i institucionalne ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda.

Iz Koordinacije udruženja HVO-a navode da se neravnopravnost hrvatskog naroda u BiH ispoljava u nepostojanju ustavnih rješenja koja bi osigurala njihovu punu ustavnu i institucionalnu ravnopravnost na cijeloj teritoriji BiH, Izbornom zakonu koji omogućava ignorisanje legitimne izborne volje hrvatskog biračkog tijela i zloupotrebe izbornog procesa kalkulacijama i matematičkim koalicijama.

"Rezultat svega toga je zaobilaženje većinske volje hrvatskog naroda u BiH, majorizacija hrvatskog naroda u svim segmentima društva, lažno predstavljanje u ime hrvatskog naroda (predstavljanje SDP-a kao jedne od legitimnih hrvatskih stranaka), kao i ponižavajući koncept bošnjačkih političkih stranaka", navodi se u saopštenju.