BiH
0

Požari: Najteže na Trebinjskim brdima

SRNA
Jaka bura na području Trebinja rasplamsala je večeras požare, a u rejonu Trebinjskih brda, gdje je i najteža situacija, izgorjela je napuštena kuća u šumi u selu Grbiš.

Komandir Vatrogasne jedinice Trebinje Miodrag Batinić Srni je večeras potvrdio da je situacija na ovom terenu izuzetno teška, jer se požari nekontrolisano šire potpomognuti jakim vjetrom.

On kaže da su ekipe na terenu i da ulažu maksimalne napore kako bi vatru odbili od sela, te dodaje da se situacija, koja je neizvjesna, mijenja iz časa u čas.

Na području Trebinja aktivni su i veliki požari koji su se spojili u Popovom polju, u rejonu Grmljani-Sedlari-Poljice, i na području Diklića i ova požarišta se nadgledaju kako ne bi ugrozila naseljena mjesta.

Na požarištu u rejonu Bijele Gore vatra ne prijeti naseljenim mjestima, ali ide u visoku šumu.

Načelnik Regionalnog centra Civilne zaštite Radoslav Prelo Srni je potvrdio da velikim intezitetom gori po nekoliko požara u svim istočnohercegovačkim opštinama, ali ih danonoćno prate i, za sada, uspješno odbijaju od kuća.

Prema njegovim riječima, kritično je tokom dana bilo u LJubinju, gdje je vatrena stihija odbijena od kuća u Vlahovićima, ali je aktiviran novi požar u rejonu sela Kapavice.

U Nevesinju je veoma teško stanje na požarištu Kovačice prema Crvlju, gdje je trenutno stabilnija situacija. Teško stanje je i na požarištima koja su danima aktivna na području Gacka, Bileće i Berkovića.

Helikopter Oružanih snaga BiH, koji je danas gasio požare po Trebinjskim brdima i Bijeloj Gori, biće angažovan na ovim područjima i sutra, a neizvjesno je da li će u pomoć doći i ruski helikopter, koji je u Trebinje trebao sletiti večeras.

Vatrogasci, pripadnici Civilne zaštite i drugih službi za gašenje već mjesec dana bore se sa vatrenom stihijom koja hara u Trebinju i Hercegovini, radeći i po 50 sati, sa minimalnim odmorom.