BiH
38

Požari bukte na širem području Mostara i Konjica

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Što se tiče požara u Bosni i Hercegovini, oni su prisutni na više lokaliteta, a najteža situacija trenutno je, kad je u pitanju Federacija BiH, na širem području grada Mostara i na teritoriji općine Konjic.

"Na širem području grada Mostara i dalje su aktivna tri požarišta i to na lokalitetu Kuti Dobrić, Jasenjani i Kružanj. Trenutno vatrogasci u Jasenjanima i u Kružnju drže koliko-toliko pod kontrolom taj požar i trenutno nisu ugroženi stambeni objekti niti ljudi", kazao je danas Feni šef Odjela za strateško planiranje u Centru za zaštitu i spašavanje Ministarstva sigurnosti BiH Idriz Brković.

Prema njegovim riječima, gasi se požar iznad Vrapčića, u mjestu Dobrić, i na Malom Ruištu. Jutros je djelovao helikopter Oružanih snaga na tom području.

"Trenutno je prizemljen, prati se situacija i po potrebi helikopter će se ponovo uključiti u gašenje požara na tom lokalitetu", kazao je Brković.

Kada je u pitanju općina Konjic, situacija sa požarima i dalje je najteža na području Spiljana. Iako su vatrogasci, radnici Šumarije, pripadnici lovačkog društva i stanovništvo pokušavali da spriječe požar da ne krene u pravcu Ljute, izvorišta rijeke Ljute, on se ipak počeo širiti prema tom lokalitetu.

"Jutros smo imali dogovor sa EUFOR-om koji je uputio jedan helikopter na to područje, on već gasi požar na području Konjica. Vrši se navođenje s terena, ljudi iz civilne zaštite navode helikopter tamo gdje je trenutno najpotrebniji", kazao je Brković dodajući da je situacija i dalje teška, ali je relativno pod kontrolom.

Prema njegovim riječima, na osnovu zahtjeva koji je sinoć upućen iz Općine Konjic, najvjerovatnije danas bit će angažirano 30 pripadnika Oružanih snaga BiH da pomognu strukturama zaštite i spašavanja u lokaliziranju požara, koji se širi prema izvorištu rijeke Ljute.

"Ministarstvo sigurnosti BiH nema isključive nadležnosti u oblasti vatrogastva, niti je to zakonom predviđeno, ali imamo nadležnost da koordiniramo Oružane snage, da koordiniramo u ovoj situaciji EUFOR, i da stvorimo sve pretpostavke da tražimo međunarodnu pomoć ako bi za to došao zahtjev", kazao je Brković dodajući da do sada nemaju takvih zahtjeva od nadležnih struktura zaštite i spašavanja.

Kada je u pitanju gašenje požara, Brković ističe da je problem što nema solidarnosti, nema pomoći iz drugih općina, drugih kantona.

"Uputili smo preporuku još prije dva dana, prijedlog Federalnoj upravi civilne zaštite da se angažiraju snage iz ostalih općina, iz ostalih kantona. Međutim, nažalost, do danas ni jedna općina ni kanton nisu uputili ni jedno vozilo", kazao je Brković.