BiH
7

Požar u Trebinju uzrokovao veliku ekološku štetu

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Požar je za šest dana opustošio više od 240 hektara pod niskim rastinjem i više od 70 hektara većinom obraslog šumom na području trebinjskih brda.

Glavni inženjer za uzgoj i zaštitu šuma u Centru za gazdovanje kršom Mirela Vasiljević kaže da je ekološka šteta velika.

"Bez obzira na ekonomski, s ekološkog aspekta za nas je ista šteta i u šibljaku i u šumi. Požarno pustošenje dalje dovodi do erozije i spiranja zemljišta, koji nekad zelene površine pretvaraju u krševitu pustinju", istakla je Vasiljević apelujući na građane da ubuduće izbjegavaju sve rizične situacije koje bi mogle da uzrokuju štete po šumske resurse i prirodnu sredinu.

U požaru, koji je šest dana buktao na području Trebinja, povrijeđena su i tri vatrogasca, rečeno je danas na prijemu u trebinjskoj Gradskoj upravi za predstavnike službi, preduzeća i institucija čije je ljudstvo s tehničkima resursima učestvovalo u danonoćnoj borbi protiv vatrene stihije na ovom području.

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević u ime Gradske uprave i građana Trebinja zahvalio je svima koji su šest dana i noći ulagali nadljudske napore da vatrenu stihiju stave pod kontrolu“.

Zahvalnost je upućena pripadnicima Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje i Vatrogasnom društvu Lastva, ljudstvu Civilne zaštite grada Trebinja i jedinici HET-a, pripadnicima Oružanih snaha BiH, vojnicima garnizona u Bileći i helikopterskoj jedinici, radnicima Centra za gazdovanje kršom, te vatrogacima iz Ljubinja, Bileće, Gacka, Bijeljine, Herceg Novog, koji su na poziv odmah pritekli u pomoć, kao i mještanima koji su se odazvali na apel Gradske uprave i učestvovali u odbrani svojih kuća i imanja.