{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vjetar razbuktava vatru kod Trebinja, traži se pomoć Oružanih snaga

S
17.7.2015. u 10:32
36
194
Vjetar razbuktava vatru kod Trebinja, traži se pomoć Oružanih snaga
36
Vatra se na požarištima na području Trebinja širi, dok iz sela Bobana sa hrvatske teritorije novi požar ide prema selu Poljice, ali za sada opasnost ne prijeti ljudima i domaćinstvima, rečeno je Srni u Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici Trebinje.
Komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Danko Vuković istakao je da je situacija veomo teška i alarmantna jer vjetar razbuktava vatru.

On je rekao da gori prema selima Lug i Poljice, gdje je nepristupačan teren, a da je opet aktivan požar prema selu Kočela u rejonu Trebinjskih brda.

Prema njegovim riječima, na terenu je stotinjak vatrogasaca i ekipe za vanredne situacije – pripadnici Civilne zaštite, Centra za gazdovanje kršom i radnici Gradske uprave.

Njima su se jutros pridružile i jedinice za materijalnu i tehničku podršku Hidroelektrana na Trebišnjici i vatrogasci iz Ljubinja. Tokom dana očekuje se i pomoć bilećkih i gatačkih vatrogasaca.

Vuković je podsjetio da je jučer bilo ugroženo pet kuća i nekoliko civila na Trebinjskim brdima, a da je sinoć najkritičnije bilo u Starom Slanom, gdje je pravovremenom intervencijom spriječeno da vatrena stihija ugrozi tamošnja domaćinstva i civile.

Krizni štab grada Trebinje sinoć je na vanrednoj sjednici odlučio da se u gašenju požara širokih razmjera u rejonu trebinjskih brda i trebinjske šume angažuje sva raspoloživa operativa, uključujući ljudstvo i tehnička sredstva privrednih subjekata.

Odlučeno je i da se uputi poziv za pomoć entitetskim i organima BiH i vatrogasnim službama u susjednim opštinama.

Vatrogasci su na terenu danonoćno, bez odmora, ulažu nadljudske napore da spriječe širenje vatre, iako je teren nepristupačan pa moraju da pješače sa naprtnjačama i po nekoliko kilometara.

Iz Uprave Civilne zaštite RS navode da je požar na lokalitetu Trebinjskih brda i sela Kočele poprimio veće dimenzije i da zahtijeva angažovanje snaga koje prevazilaze lokalne kapacitete za borbu sa vatrom na otvorenom.

Zahtjev za pomoć odmah je proslijeđen nadležnim službama u Ministarstvu sigurnosti, Vijeću ministara BiH i Oružanim snagama BiH za angažovanje određenog broja ljudstva, opreme i jednog aviona za gašenje požara.

U Trebinju je od sinoć direktor Uprave civilne zaštite RS Veseljko Elez i pomoćnik direktora za organizaciju, planiranje i obuku Željko Janković.

Elez će danas sa saradnicima i gradonačelnikom Trebinja procijeniti situaciju i donositi odluke za rad na terenu.

Iz Civilne zaštite upozoravaju da jako sunce i vrelina u kombinaciji sa ljudskim faktorom izazivaju požare u našoj zemlji, ali da se većina brzo neutrališe.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: