BiH
38

Požar u Trebinju se rasplamsava, vatra stigla do kuća

Piše: M. N.
Požar u okolini Trebinja ne jenjava. Vatrogasne ekipe uz pomoć vojnika Oružanih snaga BiH ulažu nadljudske napore kako bi požar lokalizovali, ali visoke temperature i jak vjetar otežavaju situaciju.
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Foto: Ilustracija/Klix.ba

Kako nam je potvrđeno u Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici Trebinje, požar se proširio i prijeti kućama oko Luga i na Trebinjskim brdima.

"Ljudi su na terenu, a pomažu nam i vojnici. Izašli su i stanovnici kuća prema kojim se požar širi i gase i oni kako bi spasili svoje domove", rekao nam je dežurni dispečer.

Predsjedništvo BiH održalo je danas 11. vanrednu sjednicu na kojoj je donijeta Odluka o angažovanju pripadnika, jedinica i resursa Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za potrebe pružanja pomoći civilnim organima u reagovanju na prirodne i druge katastrofe ili nesreće na području opštine Trebinje.

Foto: SRNA
Foto: SRNA

"OS BiH će pružiti pomoć civilnim organima u reagovanju na prirodnu nesreću u opštini Trebinje na lokalizaciji i gašenju požara", navodi se u kratkom saopćenju.

Problem predstavlja i nepristupačan teren. Stotine vatrogasaca i ekipe za vanredne situacije – pripadnici Civilne zaštite, Centra za gazdovanje kršom i radnici Gradske uprave rade na gašenju.

Ministarstvo odbrane BiH saopćilo je kako će helikopter OS BiH početi gasiti požar u 19:30 sati, i da će djelovati dok vremenski uvjeti budu pogodni za akciju.

"Ukoliko u tom razdoblju požar ne bude ugašen, helikopter OS BiH, nastavit će djelovanje u ranim jutarnjim satima. Razlog za ovakav plan angažiranja helikoptera u kasnim poslijepodnevnim satima je to jer je gašenje požara iz zraka mnogo efektivnije pri nižim temperaturama te se iz tog razloga čekalo sa angažiranjem istoga do večernjih sati.", saopćeno je iz Ministarstva.