BiH
24

Kilometarski požar u blizini Trebinja, vatrogasci brane sela

Piše: E. F.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Na području Trebinja ponovo bjesne požari, a vatrena linija na Zupcima iznad sela Potkraj duga je nekoliko kilometra i uz pomoć vjetra sve se brže širi.

Navodno, vatra seže sve od sela Grab i prema Konavlima u Republici Hrvatskoj, . Požarna linija duga je kilometrima, a gori sve što joj se nađe na putu - trava, nisko rastinje i šuma.

"Vatra se spušta i prema selu Uvjeća, koje se nalazi s druge strane. Požar trenutno gase pripadnici Vatrogasne jedinice Trebinje i Šumskog gazdinstva, a pomažu im i mještani i civilna zaštita. Trude se odbraniti kuće odnosno sela koja bi mogla ugroziti vatrena stihija", kazao je za Klix.ba Berak Risto iz Vatrogasne jedinice Trebinja.

Vatra je, prema njegovim riječima, zahvatila brda, a teren je nepristupačan. Veliki broj mještana je na terenu zajedno sa vatrogascima, dok se drugi dio sprema da uzme naprtnjače i stavi pod kontrolu vatrenu stihiju.

"Raspoređeni smo na dvije, tri strane kako bismo odbranili kuće. Jedan dio vatrogasaca otišao je na Bijelu goru, na granici sa Crnom Gorom, gdje je također došlo do velikog požara", kazao nam je Risto.